phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Pirmoji ITAKA pažintinė kelionė į Šri Lanką

Pirmoji ITAKA pažintinė kelionė į Šri Lanką
Martina Ovsianikova

Martina Ovsianikova
Kelionių vadovė
2022-02-11 | #Pasaulis

Pirmoji ITAKA pažintinė kelionė į Šri Lanką

2022 m. vasario 11-23 d. įvyko pirmoji pažintinė kelionė į egzotiškąją Šri Lanką - „Arbatos pertraukėlė Ceilone“. Tolima pietryčių Azijos šalis pakerėjo keliautojus savo kultūros ir gamtos įvairove.

Aplankius pulsuojantį ir gyvybingą ekonominį šalies centrą Kolombą, laukė nepakartojama pažintis su didžiausiais sausumos žinduoliais - drambliais tiek jų prieglaudoje Pinnawaloje, tiek natūralioje buveinėje Mineriya Nacionaliniame parke išvykos visureigiais metu.

Vėliau, skverbiantis gilyn į salą, vadinamą Indijos vandenyno perlu, laukė įkvepiantys nuotykiai lankantis senosiose karalystėse ir jų sostinėse, prisiliečiant prie budizmo ir hinduizmo religijų šventyklose Anuradhapuroje, Dambuloje ir Polonnaruwoje. Įstabios Budos statulos, stupos, tikinčiųjų aukos ir dovanos,lotoso žiedai ir smilkalų aromatas, šventasis Bodhi medis, nepakartojama architektūra, per kelis amžius besikeitusios freskos bei uolose išskaptuotų šventyklų interjeras ir ten tvyranti sakrali atmosfera palietė visų širdis.

M. Ovsianikovos nuotraukos Šri Lankoje
M. Ovsianikovos nuotraukos Šri Lankoje

Po kinematografiško apsilankymo UNESCO Pasaulio paveldo objekte - didingame Sigirijos Uolos rūmų komplekse, įkurtame 200 m aukščio uolos viršūnėje ir jos papėdėje, pasigėrėjus panoraminiais peizažais ir istoriniu palikimu, keliautojai paniro į palaimą ir atgavo jėgas patekę į "gydančias rankas" ajurvedos (alternatyviosios sveikatinimo sistemos) centre ir mėgavosi viso kūno masažais gydomaisiais aliejais.

Vitališka energija alsuojantis šventasis Kandy miestas sužavėjo savo autentika ir kultūrinėmis vibracijomis: be kasdienių apeigų stebėjimo Budos Danties šventykloje, keliautojai įsiliejo ir į tradicinės muzikos ir šokių harmoniją Kandžio miesto kultūros namuose.

Edukacinė kelionės dalis atvėrė duris į senąjį kolonijinio Ceilono lobyną: keliautojai nėrė į prieskonių bei gydomųjų augalų pasaulį prieskonių sode, dalyvavo garsiosios Ceilono arbatos rinkime ir susipažino su jos gamybos procesais, pažino arbatos rūšis, jų skonį ir aromatą Šri Lankos aukštikalnėse Nuwara Eliya apylinkėse. Šri Lanka keliautojams atskleidė ir savo brangenybių skrynutę - iš arti gėrėjomės akinančiais šalyje iškasamais safyrais, rubinais ir smaragdais, kurie nuo seno masino istorines asmenybes ir karališkąsias šeimas.

M. Ovsianikovos nuotraukos Šri Lankoje
M. Ovsianikovos nuotraukos Šri Lankoje

Vasario 16-ąją smagaus klegesio apgaubtas keliautojų būrys, riedėdamas triratėmis motorinėmis rikšomis "tuk-tukais", išskleidė ir Lietuvos Trispalvę, o šios ypatingos dienos vakarą romantiškų kalnų apsupty skambėjo Tautiška giesmė, dangų nutvieskė šventiniai fejerverkai, širdis sušildė vietinių gyventojų sveikinimai ir nuoširdi pagarba.

Džiugesys tęsėsi ir linksmai riedant šalies viduryje stūksančius kalnus vagojančiu geležinkeliu ir pro traukinio langus grožintis sceniškomis ir akį veriančiomis panoramomis, pievomis, viršukalnėmis ir kalnų šlaitus užklojusiomis arbatos plantacijomis.

Po spalvingų ir įkvepiančių nuotykių išaušo metas ir kelias dienas pailsėti patogiame viešbutyje ant Indijos vandenyno kranto vešlios tropinės augmenijos apsupty netoli Negombo miesto.

M. Ovsianikovos nuotraukos Šri Lankoje
M. Ovsianikovos nuotraukos Šri Lankoje

Nenuilstantys naujų potyrių kolekcininkai išsiruošė į dar vieną išvyką - į Galle miestą, kur klesti amatai ir tradiciniai menai, akį veria kolonijinė architektūra ir istorinis palikimas miesto širdyje - Galle Forte. Taipogi tik Galle apylinkėse dar yra galimybė pamatyti senąjį autentišką žūklės būdą ir jo puoselėtojus - bambukinių karčių žvejus. Mieste ir aplink jį yra nemažai 2004 m. šalį nusiaubusio cunamio pėdsakų ir pamiklų aukoms atminti.

Visa ši pažintinė kelionė užbūrė visą keliautojų grupę. Šri Lanka, sala lašelio formos, pasaulio atlase spindinti tarytum mažytė ašara Indijos vandenyne, yra itin turtinga gamtinių, istorinių ir kultūrinių dėmesio traukos vietų, patogi keliauti, viliojanti vaizdingais paplūdimiais ir intriguojančia virtuve, švytinti budistine ramybe ir gyventojų paslaugumu bei šypsenomis, kvepianti smilkalais ir cinamonu... Šri Lanka kvieste kviečia visus atvykti stebuklingai pažinčiai su šia paslaptinga šalimi.

Keliaukite į Šri Lanką

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter