phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Tinklaraštininkė dalijasi bemėsės „moussakos“ receptu

Bemėsė „Moussaka“
Nestoras maistas

Nestoras maistas
Maisto tinklaraštis
2022-06-17 | #Graikija

Po kelionės į Graikiją maisto tinklaraštininkė dalijasi bemėsės „moussakos“ receptu

Savaitę Taso saloje atostogavusi tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorė Ieva Greičiūnaitė pasinaudojo proga patyrinėti graikišką virtuvę. Išragavusi vietos patiekalų, Ieva sukūrė ir dalijasi vegetariška musakos interpretacija.

Taso sala dažnai pavadinama smaragdine sala, nes čia žaliuoja pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse auga šimtamečiai medžiai. Ieva pataria, kad sala ypatingai tinka ieškantiems ramaus poilsio: „Aš esu ramaus ir žalio poilsio gerbėja, todėl Taso sala man tiko tobulai. Sala nepergrūsta turistais, turi visą galybę gražių paplūdimių, tiek laukinių, tiek paruoštų turistams, daug žalumos, skanaus maisto“, – sako Ieva.

I. Greičiūnaitė Tase
I. Greičiūnaitė Tase

Kelionės metu Ieva nuomojosi automobilį ir taip apkeliavo visą salą. Kadangi Taso sala nėra didelė, apvažiuoti ją visą trunka vos porą valandų. „Aplankėme seniausią salos miestelį Kastro, kuriame gyvena vos 4 žmonės. Nuvykome į Panagia, kuriame yra Meilės šaltinis, alyvuogių aliejaus muziejus ir daug autentiškų vietinės produkcijos parduotuvėlių. Taip pat lankėmės Theologos ir Limena miesteliuose, aplankėme ir Giola lagūną“, – pasakoja Ieva.

Taso sala verčiasi ne tik turizmu, bet taip pat marmuru, aliejumi ir medumi. Medus čia itin dažnas patiekalų, desertų ir gėrimų ingredientas. Pavyzdžiui, Ieva papasakojo apie loukoumades – graikiškas spurgytes, kurios patiekiamos su medumi, cinamonu ir graikiškais riešutais. Saloje galima atsigaivinti su limonadu, pagamintu iš medaus, citrinų ir mėtų.

Krautuvėlė Tase ir graikiškos salotos
Krautuvėlė Tase ir graikiškos salotos

Ieva pasakoja, kad itin vertina Viduržemio jūros virtuvę dėl jos maistingumo ir puikių skonių, todėl ir Taso saloje mėgavosi graikiškomis salotomis, jūros gėrybėmis. Čia paragavo ir musakos. Tai lazaniją primenantis apkepas su bulvėmis, baklažanais, jautienos faršu ir bešamelio padažu. Būtent šis patiekalas tapo įkvėpimu naujam tinklaraščio receptui, tik vietoj jautienos Ieva naudojo lęšius, o vietoj bešamelio – padažą, pagamintą naudojant rikotą, kiaušinius ir pieną.

„Moussaka“ interpretacija pagal „Nestoras maistas“ autorę
Reikės:
- 130 g žaliųjų lęšių;
- 2 baklažanai;
- 1 svogūnas;
- 3 česnako skiltelės;
- 1 raudonoji paprika;
- 2 v. šaukštai pomidorų pastos;
- 1 skardinė (400 g) konservuotų smulkintų pomidorų;
- 250 g rikotos;
- 3 kiaušiniai;
- 150 ml pieno;
- 4 bulvės (nuskustos ir supjaustytos riekelėmis);
- sauja tarkuoto parmezano sūrio;
- druska ir pipirai.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, lęšius išvirkite pagal instrukciją. Baklažanus supjaustykite riekelėmis ir apkepkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi iš abiejų pusių po keletą minučių (baklažanas turi išleisti šiek tiek skysčio, suplonėti ir pakeisti spalvą). Tuomet baklažanus perkelkite ant popierinio rankšluosčio.

Susmulkinkite svogūną, česnaką, papriką ir apkepkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi. Tuomet į keptuvę dėkite pomidorų pastą, sukraukite konservuotus pomidorus, išvirusius lęšius, druską ir pipirus pagal skonį. Viską sumaišykite ir patroškinkite keletą minučių.

Atskirame dubenėlyje sumaišykite rikotą, kiaušinius ir pieną. Įmaišykite ir šiek tiek druskos bei pipirų. Tuomet sluoksniuokite ingredientus kepimo skardoje: 1/3 rikotos padažo sluoksnio – pusę baklažanų – pusę lęšių – dar vieną rikotos padažo sluoksnį – likusią dalį baklažanų – likusią dalį lęšių – bulves – likusį rikotos padažo sluoksnį – parmezaną. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 1 valandą arba kol bulvės visiškai suminkštės.

Keliaukite į Tasą

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter