phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Kas ta Tenerifė ir su kuo ji valgoma?

Tenerifė
Justinas Šlopšnys

Justinas Šlopšnys
Marketingo skyriaus vadovas
2022-07-11 | #Kanarai

Kas ta Tenerifė ir su kuo ji valgoma?

Tenerifėje saulė šviečia beveik 300 dienų per metus, o tai reiškia, kad atostogomis galite mėgautis visais metų laikais! Ji garsėja vulkaniniais paplūdimiais, fantastiškais kraštovaizdžiais, o salos simbolis – gražuolis Teidės ugnikalnis. Šimtamečiai laurų miškai ir vešli augmenija Tenerifę paverčia žaliuojančiu Atlanto sodu.

Kur yra Tenerifė ir koks ten oras?
Pažvelgę į žemėlapį pamatytumėte, jog ši Ispanijai priklausanti sala iš tikrųjų yra arčiau Afrikos nei Europos. Tenerifę nuo Afrikos skiria vos 300 km, o iki Iberijos pusiasalio, kuriame yra Portugalija ir Ispanija – net 1000 km! Sala nėra didelė, maždaug 80 km ilgio bei 50 km pločio ir yra Kanarų salyno centre. Tenerifės vakaruose – La Gomera ir La Palma salos, o rytuose – Gran Kanarija (toliau Lanzarotė ir Fuerteventūra). Tokia Tenerifės geografinė padėtis lemia pastovų, malonų klimatą, todėl ši sala puikiai tinka tiek aktyviam, tiek ir pasyviam poilsiui.

Tenerifės širdyje stūkso aukščiausia Ispanijos viršukalnė – Teidės viršukalnė, kurios aukštis siekia 3718 m virš jūros lygio. Ši viršukalnė salą padalija į dvi dalis: šiaurinę ir pietinę. Tenerifės šiaurėje daugiau kritulių ir dažniau laikosi rūkas, tačiau tuo pačiu ši salos pusė pasižymi augmenijos gausa. Tuo tarpu Tenerifės pietinė pusė - sausa ir saulėta, lietūs čia pasitaiko itin retai. „ITAKA“ pasiūloje rasite viešbučius abejose salos pusėse, tad galite pasirinkti tą salos regioną, kuris jums patinka labiau!

Vaizdingas pakrantės maršrutas Tenerifėje
Vaizdingas pakrantės maršrutas Tenerifėje

Teidės nacionalinis parkas
Be jokių abejonių, Teidės ugnikalnis ir jį supantis nacionalinis parkas yra Tenerifės pasididžiavimas ir tuo pačiu lankomiausios salos vietos. Jau minėtąją aukščiausią Ispanijoje Teidės viršukalnę galite pasiekti lipant pėsčiomis arba pasikeliant keltuvu, tad nepasigrožėti nuo šios viršukalnės atsiverenčia visos salos panorama pasiteisinimo tiesiog nėra. Tiesa, svarbu paminėti, jog matomumas priklauso nuo oro sąlygų, ugnikalnio viršūnę dažnai dengia debesys, todėl rekomenduoju į Teidę vykti anksti ryte (keltuvas pradeda veikti kasdien nuo 9:00 ryto), prieš tai pasitikrinus orų prognozes dienai. Jeigu pasiseks išvengti debesų, nuo šios viršukalnės galėsite pasigrožėti ne tik Tenerifės, bet ir kaimyninių salų vaizdais.

Teidės ugnikalnio papėdę pasiekti paprasta. Nuo vandenyno automobiliu per maždaug valandą pasieksite 2200 m aukštyje esančią aikštelę, iš kurios keltuvas kelią į Teidės viršūnę. Vykstant tiek iš Los Giganteso, tiek iš La Orotavos pusių jūsų laukia vingiuotas, vaizdingas maršrutas. Rekomenduoju sustoti apžvalgos aikštelėse pakeliui ir pasidaryti nuostabių nuotraukų! Taip pat, atkreipkite dėmesį, kaip kylant aukštyn keičiasi augalija.

Teidės keltuvas
Teidės keltuvas

Naudinga informacija keliaujant į Teidės ugnikalnį
- Keltuvas iki pat ugnigaklnio viršūnės nekelia. Jeigu norite pasiekti viršukalnę ir aplankyti kalderą, jums reikės specialaus Teidės nacionalinio parko leidimo (dėl leidimo reikia susitarti iš anksto, nes kiekvieną dieną viršūnėje gali būti ribotas žmonių skaičius);
- Išlipę iš kelto pastebėsite, kad oras čia išretėjęs ir vyrauja žemas slėgis. Kelias minutes leiskite organizmui prisitaikyti prie šių sąlygų, jeigu pajausite nuovargį – atsisėskite ir pailsėkite;
- Tokiame aukštyje temperatūra yra ženkliai žemesnė nei pakrantėje, o žiemą ir ankstyvą pavasarį čia dažnai iškrenta sniegas, todėl svarbu, jog pasirūpintumėte šioms oro sąlygoms tinkančia apranga;
- Apatinėje keltuvo aikštelėje yra tualetai, kavinė, restoranas su vaizdu į Teidės nacionalinį parką ir suvenyrų parduotuvė. Tačiau viršutinėje aikštelėjė nėra maitinimo įstaigų, tad pasirūpinkite užkandžiais ir gėrimais;
- Kadangi tai yra salos lankomiausia vieta, turistų srautas čia tikrai didelis. Norėdami būti tikri, jog pasieksite Teidės viršūnę, pasirūpinkite keltuvo bilietais iš anksto.

Masca tarpeklis
Masca - mažas miestelis kalnuose, dažnai vadinamas Tenerifės Maču Pikču. Iki miestelio veda vingiuotas kalnų kelias, tad sėdinčiam už automobilio vairo tenka pasidarbuoti, tačiau aplankyti šią vietą tikrai verta! Siauros miesto gatvelės, tvyranti ramybė, žmogaus nepaliestas kraštovaizdis ir prie stačių kalnų šlaitų prilipę vietinių gyventojų nameliai. 2021 m. atidarytas atnaujintas Masca tarpeklio apžvalginis takas. Tai sudėtingas takas, tinkantis patyrusiems žygeiviams. Rekomenduotina iš anksto įsigyti bilietus. Tako pabaigoje drąsių žygeivių laukia didelė staigmena: laukinis paplūdimys, apsuptas aukštų uolų!

Masca miestelis ir tarpeklis
Masca miestelis ir tarpeklis

Anagos kalnai ir laurų miškai
Anagos kalnai stūkso šiaurės rytų Tenerifėje. Tai geologiškai seniausias salos regionas ir puiki vieta aktyvų poilsį mėgstantiems turistams. Čia dažnai debesuota, tačiau tai turi ir privalimų – galite „pasivaikščioti debesyse“! Didelė drėgmė ir samanos, augančios ant supančių medžių sudaro mistišką atmosferą, kurioje jautiesi lyg būtum pasakoje. Maloniai vėsus oras, mažas turistų kiekis ir nuostabūs peizažai – ko norėti daugiau? Daugybė apžvalgos aikštelių debesyse, tarsi lego kaladėlės išsibarstę gyventojų namai ir pro tirštą rūką nedrąsiai besiveržianti saulė – visa tai neabejotinai įstrigs jūsų atmintyje!

Takas Anaga kalnuose
Takas Anaga kalnuose

Natūralūs Garačiko lavos baseinai
Vandenyne sukietėjusi lava susiformavo mažesnius ir didesnius natūralius baseinus, kuriuos nuolat papildo vandenyno vanduo (o kartais ir mažos žuvelės ir krabai). Keliose vietose, kaip ir įprastame baseine, įrengtos kopėčios, kurios leidžia saugiai įlipti į vandenį. Tiesa, ar pavyks išsimaudyti priklausys nuo vandenyno. Jeigu apsilankysite dieną, kuomet nėra didelių bangų – turėsite progą vienam iš unikalesnių pasiplaukiojimų, tačiau esant dideliam banguotumui, dėl pavojaus maudytis yra draudžiama. Tokiu atveju galėsite iš tolėliau pasigrožėti uolų laužomomis stipriomis bangomis ir jų purslais.

Natūralūs Garačiko lavos baseinai
Natūralūs Garačiko lavos baseinai

„Lago Martianez“ baseinų kompleksas
Lago Martianez sukūrė ispanų menininkas César Manrique. Ši garsi vieta yra Atlanto vandenyno pakrantėje ir apima nemažą šiaurinės Tenerifės pakrantės dalį Puerto de la Kruse. Visas kompleksas yra gausiai apsodintas egzotiškais augalais ir apsuptas vulkaninių akmenų, o natūralūs baseinai pripildyti vandenyno vandens. Čia taip pat gausu krioklių ir fontanų, tad tai puiki vieta nerūpestingam visos šeimos poilsiui.

„Lago Martianez“ baseinai
„Lago Martianez“ baseinai

„Siam Park“ vandens parkas
Tai didžiausias vandens parkas Tenerifėje ir visoje Europoje. Parkas įsikūręs Kosta Adechėje, pietinėje salos dalyje, ir garantuoja nepamirštamas pramogas visai šeimai! Adrenalino mėgėjams čia įrengta beveik vertikali 28 m čiuožykla „Tower of Power“, kuri baigiasi atkarpa per akvariumą ir šuoliu į baseiną. Nusileidimas tetrunka 6-7 sekundes, tad greitį galite įsivaiduoti patys. Taip pat verta išbandyto „Volcano“ ir „Dragon“ išskirtinius nusileidimo takelius, pirmoje jūsų laukia lazerių šou, o antroje pajausite nesvarumo būseną. Norintiems pailsėti patiks plaukimas pripučiamais ratais Mai Thai upe, taip pat nuostabus balto smėlio paplūdimys, kuris yra šalia didžiulio baseino. Šiame baseine, kas kelias minutes paleidžiama dirbtinė 3 m banga, ar išdrįsite su ja susidurti? „Siam Park“ primena spalvingą Tailando pakrantės miestą su čiuožyklomis, povandeniniais tuneliais ir atogrąžų sodu. Čia net pastatai visiškai tokie pat kaip Tailande (statybos metu buvo gautas specialus šios šalies valdžios sutikimas dėl tokio tipo dekoracijų naudojimo).

„Siam Park“ nusileidimo takelis
„Siam Park“ nusileidimo takelis

„Loro Parque“ zoologijos ir botanikos parkas
Šis 135 000 km² ploto parkas, esantis salos šiaurėje, yra didžiausias Kanarų salose ir vienas didžiausių Europoje! Nepaprasta gėlių gausa ir daugybė egzotiškos augmenijos paverčia jį tikru rojaus sodu. Nepamirštamą įspūdį palieka delfinų, papūgų, jūrų liūtų ir orkų pasirodymai. Zoologijos sode taip pat gyvena flamingai, krokodilai, gorilos ir tigrai. Neįprasta atrakcija yra ir „Planet Penguin“, vieta kurioje pingvinai gyvena puikiai atkurtame arktiniame kraštovaizdyje. Šis parkas yra viena labiausiai turistų lankomų vietų Tenerifėje.

„Siam Park“ vandens parkas
Delfinų pasirodymas „Loro Parque“

Naudinga informacija vykstant į „Loro Parque“
- Skirkite visą dieną parko lankymui;
- Pirmosios eilės orkų pasirodymuose priklauso „šlapiajai“ zonai. Tad sėdėdami čia būkite nusiteikę sušlapti! Vietoje galima nusipirkti specialių lietpalčių ir tuomet nebijoti būti aptaškytiems, tačiau elektroninius įrenginius vis tiek rekomenduoju šio šou metu pasidėti atokiau;
- Vizitą parke verta pradėti nuo pasirodymų. Atvykę į parką, informacijos punkte ar kasoje paprašyktie pasirodymų grafiko, pagal jį susidėliokite savo planą taip, kad pamatytumėte jus dominančius gyvūnų pasirodymus;
- Didžiausią įspūdį paliko didžiausias pasaulyje delfinariumas ir jau minėtasis pingvinariumas. Taip pat povandeninis 18 m tunelis su rykliais!

Delfinų ir banginių stebėjimas vandenyne
Delfinus ir banginius Tenerifėje galima sutikti ne tik „Loro Parque“, bet ir gamtoje. Jeigu nesergate jūros liga, šią pramogą labai rekomenduoju! Įprastai tokias išvykas į vandenyną vykdo patogūs katamaranai, o po laukinių gyvūnų stebėjimo dažnai plaukiama į vieną iš vaizdingų įlankų, kur galima išsimaudyti.

Keliaukite į Tenerifę

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter