phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Marsa Alamas - neatrasta ramybės ir poilsio oazė

Marsa Alamas
Daiva Strumskienė

Daiva Strumskienė
Pardavimų vadovė
2022-07-12 | #Egiptas

Marsa Alamas - neatrasta ramybės ir poilsio oazė

Marsa Alamas išsidėstęs rytinėje Egipto dalyje, vakariniame Raudonosios jūros krante ir yra piečiausias Egipto kurortas, tačiau mažai kam žinomas. XX a. dešimtajame dešimtmetyje laukinėse raudonosios jūros pakrantėse įsikūrė Marsa Alamo kurortas. Kadaise buvęs mažas žvejų kaimelis po truputi virto sparčiai augančiu miestu. 150 kilometrų juostoje, palei pakrantėje besidriekiantį koralinį rifą, pradėjo statytis pirmieji viešbučiai. 2001 m. buvo atidarytas tarptautinis Marsa Alamo oro uostas, o 2007 m. nutiestas naujas kelias jungiantis Marsa Alamą ir didingiausias senovės Egipto šventyklas bei Asuano miestą.

Marsa Alamas buvo garsus jau Antikos laikais. Pro kaimelį buvo nutiestas pagrindinis prekybinis kelias per visą Rytų dykumą. Pasak archeologų, kelias ėjo pro egiptietiško aukso kasyklas ir buvo pagrindinis kelias tarp Nilo žemumos ir Myos Hormos antikinio uosto, kurį naudojo prekybai su Indija, rytų Afrika ir Azija. Marsa Alamo apylinkėse buvo gausu aukso, vario, švino ir smaragdų, todėl kaimelis buvo labai svarbus Egipto ekonomikai. Čia pastatytos pirmosios pasaulyje smaragdų kasyklos, kurios tiekė smaragdus Romos imperijai. Marsa Alamo geografinė padėtis leidžia greitai ir patogiai pasiekti senovės Egipto sostine vadintą dievų miestą - Luksorą.

Paplūdimys Marsa Alame
Paplūdimys Marsa Alame

Visai šalia, 45 km nuo Marsa Alamo kurorto įsikūręs vienas didžiausių Egipte nacionalinių parkų Wadi El Gemal - iš arabų kalbos verčiant - kupranugarių slėnis. Sumokėjus simbolinį nacionalinio parko mokestį galima pamatyti nuostabaus grožio unikalų gamtovaizdį. Žmogaus rankų nepaliesti slėniai, laukiniai kupranugariai ir vėjo nugludinti kalnai. Taip galima apibūdinti ir patį Marsą Alamą. Jis kitaip nei kiti populiarūs Egipto kurortai yra išsaugojęs savo unikalumą. Pradedant nenuniokota gamta ir baigiant neįkyriais gatvės prekeiviais. Marsa Alamo kurortas iš tikrųjų kitoks.

Wadi El Gemal nacionalinis parkas
Wadi El Gemal nacionalinis parkas

Marsa Alamas iš visų Egipto kurortų laikomas šilčiausiu, nes įsikūręs pietuose. Čia saulė lepina ištisus metus, o vandens temperatūra nenukrenta žemiau 22 laipsnių. Jūra čia ypatingai skaidri ir švari dėka mažo turistų srauto. Marsa Alamas - tai tikras vandens pramogų megėjų rojus! Raudonosios jūros ekosistema labai turtinga. Čia gyvena virš 1200 žuvų rūšių ir 200 koralų rūšių. Palei visą Marsa Alamo pakrantę driekiasi pasakiško grožio koralinis rifas, kuris vilioja nardymo entuziastus iš viso pasaulio. Čia galima sutikti labai retą jūrinių žinduolių rūšį, jūros karvę – Diugonį. Šie gyvūnai yra labai ramūs, drovūs ir vengia triukšmo, todėl juos išvysti yra pakankamai sunku, bet įmanoma. Marsa Alame jie gyvena tokiose vietose kaip: Mara Mubarak, Marsa Šuna ir Abu Dabbab įlankose. Šis kurortas sutvertas mėgautis jūros teikiamais privalumais - visi kurorto viešbučiai pastatyti ant jūros kranto. Suklestėjęs turizmas iš dalies susijęs su unikaliu raudonosios jūros povandeniniu pasauliu. Visi kurorto viešbučiai turi priėjimą prie gražiausių koralinių rifų ir yra įsikūrę prie plačiausių smėlėtų paplūdimių.

Koralinis rifas prie Marsa Alamo
Koralinis rifas prie Marsa Alamo

Egipte nėra geresnės vietos nardymui nei Marsa Alamo kurortas, tačiau jis puikiai tiks ir tiems, kas nori pabėgti nuo triukšmo ir ramiai pabūti laukinėje gamtoje. Nesibaigianti vasara džiugins kiekvieno keliautojo širdį, pasirinkusio savo atostogas praleisti būtent Marsa Alamo kurorte, į kurį galima nuskristi, kelionių organizatoriaus „ITAKA“ organizuojamais tiesioginiais skrydžiais iš Vilniaus.

Keliaukite į Marsa Alamą

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter