phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Madeira: tobulos atostogos pas mus atkeliaujant šalnoms

Madeira: tobulos atostogos pas mus atkeliaujant šalnoms
Daiva Strumskienė

Daiva Strumskienė
Pardavimų vadovė
2022-08-30 | #Madeira

Madeira: tobulos atostogos pas mus atkeliaujant šalnoms

Atostogos vasarą skamba kaip įprastas planas, tačiau ji netrukus baigsis. Vis dėlto, galimybė mėgautis geru oru ir smagiomis akimirkomis, kai artinasi šalnos, išlieka. Tereikia pasirinkti tinkamą kelionės kryptį. Subtropinis klimatas ir aibė renginių šaukiasi pobūvio po atviru dangumi – tai rasite vis dažniau keliautojų iš Lietuvos lankomoje Madeiros saloje.

Paradoksalu, kad ši sala vadinama Europos gamtos brangakmeniu, nors yra arčiau Maroko nei Portugalijos, kuriai priklauso salynas. Rudenį čia mažiau turistų, užstojančių nepakartojamus horizontus, ir galima sudalyvauti tik šį metų sezoną vykstančiose šventėse, kurios leidžia įvertinti gastronomines tradicijas bei susipažinti su ypatingu kultūriniu paveldu kasmet organizuojamų festivalių metu.

Vasaros palydėtuvės
Madeiros gyventojai ne itin liūdi, kai baigiasi vasaros sezonas, ir jos išlydėjimas virsta linksmu vakarėliu. Jis kasmet vyksta rūmuose, kuriuose įsikūręs „Belmond Reid‘s Palace“ viešbutis. Čia galėsite mėgautis puikiais vandenyno vaizdais, išskirtiniais patiekalais, įvertinti vietos kokteilių receptūrų subtilybes. Nepraleiskite galimybės rugsėjo 17 dieną deramai atsisveikinti su sezonu.

„Belmond Reid‘s Palace“ viešbutis
„Belmond Reid‘s Palace“ viešbutis

Sugrįžimas į Kolumbo laikus
Norintiems leistis į istorijos kupiną kelionę, rekomenduojame nepraleisti Kolumbo festivalio, vyksiančio Porto Santo saloje, į kurią iš Madeiros galima patekti keltu. Jo tikslas – prisiminti epinius Portugalijos atradimus. Pagrindinis renginio akcentas – teatrališkas paties Kolumbo atvykimas. Spektaklis prasideda horizonte išnyrančiu „Santa Maria“ laivu su kostiumuota įgula. Linksmybės nusitęsia iki išnaktų, pasirodymus atlieka jūreiviai, akrobatai ir žonglieriai. Jeigu kada svajojote nusikelti į XV amžių, kelionę į Madeirą planuokite rugsėjo 22–25 dienomis.

„Itaka“ kelionių ekspertė Daiva Strumskienė įvardija, kad ši šventė yra tik viena iš daugelio gerų priežasčių aplankyti Porto Santą būnant Madeiroje: „Porto Santas žinomas kaip auksinė sala. Ji giriama dėl išskirtinių kraštovaizdžių ir vienų gražiausių paplūdimių pasaulyje su krištolo skaidrumo vandeniu ir, kaip teigiama, sveikatinimo savybių turinčio auksinio atspalvio smėliu.“

Kolumbo festivalis
Kolumbo festivalis

Švęskime gamtą
Taip ir vadinamas gamtos festivalis garsėja didinga patirtimi Madeiros saloje ir yra sukurtas nuotykių ieškotojams. Kasmet susirenkančius įvairaus amžiaus dalyvius vienija bendras tikslas – per aktyvų laisvalaikį išgyventi ir skatinti dar didesnį ryšį su natūraliomis salos įdomybėmis: banglentės ar kanjonai vandenyno pakrantėse, pasivaikščiojimai unikaliame Laurų miške, Madeiros viršūnėmis. Tai energijos ir neišvengiamo adrenalino derinys, virstantis nepaprastu nuotykiu. Festivalis šiemet vyks spalio 4–9 dienomis. Palankūs rudens sezono orai leis be rūpesčių įgyvendinti veiklas tiek sausumoje, tiek jūroje.

Kaštonų festivalis
Mažame Curral das Freiras kaimelyje kadaise gyveno beveik vien tik vienuolės. Dėl jų pomėgio užsiimti sodininkyste, dabar kasmet čia švenčiama kaštonų šventė. Šis festivalis, įvyksiantis spalio 31 – lapkričio 1 dienomis, yra ideali galimybė paragauti įdomybių: kaštonų bandelių, sriubos ar net kaštonų gėrimo. Festivalyje išvysite parade žingsniuojančius žmones, dėvinčius kostiumus pagal festivalio ir bendrus Madeiros gyvenimo akcentus. Be to, sudėtinė festivalio dalis yra gastronominis konkursas, vykstantis šios simbolinės parapijos restoranuose.

Lankantis Curral das Freiras pirmąsyk, kelionės maršrutą galite kiek paįvairinti. Vykstant į festivalį, kelionių organizatoriaus pardavimų vadovė D. Strumskienė rekomenduoja dieną pradėti nuo netoliese esančios Encumeada uolos. Galima rinktis ir kombinuotą distanciją, pėsčiomis ar automobiliu, ir po trumpos ekskursijos užsukti į kaštonų šventę.

Kaštonų festivalis
Kaštonų festivalis

Pažintis su vietiniais skoniais
Sala – tikras gurmanų rojus, garsėjantis ne tik išskirtiniais vaisiais, bet, kaip ir priklauso salai, jūros gėrybėmis. Ruduo ypač derlingas metas. Galima rinktis iš gausybės vaišių – nuo mažųjų bananų iki egzotiškų anonų. O garsusis Funšalyje esantis Lavradoreso turgus kiekvieną supažindins su visomis neatrastų skonių variacijomis. Čia taip pat rasite išskirtinių prieskonių, žolelių bei salą garsinančių gėlių rūšių. Jeigu suplanavote vakarienę su jūros gėrybėmis, ją dažnai lydi tradicinis Madeiros aperityvas ponča – gėrimas iš medaus, šviežių citrinos sulčių ir cukranendrių distiliato.

Kelionių organizatoriaus atstovė D. Strumskienė primena, kad sala daugiau kaip 500 metų žinoma kaip autentiško vyno gamintoja: „Jei suplanuosite kelionę iki spalio, tikėtina, turėsite ne vieną progą susipažinti su unikaliu šio vyno gamybos procesu. Tai padaryti galite prisijungdami prie vietinių rengiamų ekskursijų rudens sezono pradžioje, arba garsiajame, nuo 1811 m. tradicijas puoselėjančiame „Blandy‘s“ vyno ūkyje.“

Verta įsidėmėti, kad kasmet vykstantis vyno derliaus festivalis startuos rugpjūčio pabaigoje ir tęsis iki rugsėjo vidurio, tad jei neturite planų artimiausiomis savaitėmis – dar spėsite suplanuoti kelionę. Festivalį taip pat pratęs Madeiros vyno ir amatų institutas, organizuojantis vyno ir maisto degustacijas, kurių metu atskleidžiamos vyno gamybos paslaptys. Šie renginiai vyks Praca do Povo laisvalaikio zonoje net iki lapkričio 9 dienos.

Keliaukite į Madeirą

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter