phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Levados nėra levandos, o kanjoningas neturi nieko bendra su kano

Pamokos iš Madeiros: levados nėra levandos, o kanjoningas neturi nieko bendra su kanojomis
Lukas Čestovas

Lukas Čestovas
Socialinių tinklų turinio kūrėjas
2022-09-21 | #Madeira

Pamokos iš Madeiros: levados nėra levandos, o kanjoningas neturi nieko bendra su kanojomis

Rugsėjo pradžioje socialinių tinklų turinio kūrėjas Lukas Čestovas lietuvišką rudenį iškeitė į amžiną pavasarį Madeiroje ir čia išbandė įvairias aktyvaus poilsio pramogas: nuo žygių tarp aukščiausių Madeiros viršūnių iki vasaros rogių ir kanjoningo (nemaišyti su kanojomis). Lukas dalijasi savo įspūdžiais ir rekomendacijomis.

Madeira atsiveria žygiuose
„Jeigu nori pamatyti Madeiros grožybes, visos jos atsiveria išėjus į žygius, – sako Lukas ir iškart ima vardyti maršrutus, kuriuos išbandė pats, ir rekomenduoja kitiems. Vienas iš įsimintinų žygių – Levada do Caldeirao Verde. Tai džiunglių įspūdį kuriantis levadų takas, kuriame nerasite nei vienos levandos. Levados tai drėkinimo sistema, kanalai, surenkantys rezervuaruose esantį bei lietaus vandenį ir gabenantys jį į mažiau kritulių gaunančias salos vietas. Šio maršruto ilgis 8,7 km, bet tai ne radialinis žygis, todėl nuėjus tuos 8,7 km, dar tiek pat reikės sugrįžti atgal.“

„Prieš išvykstant į kelionę, konsultavausi su kelionių organizatoriaus „Itaka“ komanda, iš jų gavau rekomendacijų, ko verčiau nepraleisti, vienas iš punktų – žygis, sujungiantis dvi aukščiausias Madeiros viršūnes Pico do Ariero ir Pico Ruivio. Šis maršrutas yra 7 km ilgio, bet svarbu atkreipti dėmesį į kitą skaičių, svarbus rodiklis ir iššūkis – maršruto aukštis virš jūros lygio. Pradėjus kopti nuo vienos viršūnės tenka leistis žemyn, o tuomet vėl kopti į kitą viršūnę. Dėl to žygio metu tenka du kartus įveikti beveik 400 metrų aukščio nuokalnę ir įkalnę, tad iš viso yra beveik kilometras aukščio pasikeitimų“, – pasakoja Lukas.

Verada da Ponta de Sao Lourenco
Verada da Ponta de Sao Lourenco

Vis dėlto, kaip įsimintiniausią kelionės žygį Lukas rekomenduoja Verada da Ponta de Sao Lourenco. Šis maršrutas driekiasi į Madeiros pusiasalį, kuris yra vulkaninės kilmės, todėl kupinas stačių šlaitų. Svarstantiems apie šį žygį, Lukas turi vieną svarbų patarimą: „Šį žygį rekomenduoju planuoti anksti ryte, kad galėtumėte čia pasitikti saulėtekį. Net jei negalite pakęsti keltis anksti, patikėkite, dėl šiame maršrute atsiveriančių vaizdų verta paaukoti šiek tiek miego valandų.“

Žygiai gali vykti ir vandeniu
Madeiroje žygiuoti galima ne tik kalnais ar levadomis, bet ir vandeniu. Būtent tokie yra kanjoningo žygiai. Kanjoningas tai ne tik aktyvi, bet net ir ekstremali pramoga, kurios metu laipiojama uolomis, leidžiamasi nuo krioklių, čiuožiama ar šokinėjama nuo uolų į vandenį.

„Kadangi kanjoningą bandžiau pirmą kartą, pasirinkau pradedančiųjų maršrutą, bet iškart galiu pasakyti, kad buvo taip įdomu, jog norėjosi dar didesnio sudėtingumo lygio, todėl mėgstantiems iššūkius rekomenduoju net ir pirmą kartą išdrįsti pasirinkti iššūkių kupinas trasas.“

L. Čestovas išbandė kanjoningą
L. Čestovas išbandė kanjoningą

Kriokliai ne tik pakeliui, bet ir kelyje
Žygiai Madeiroje kupini įvairių kraštovaizdžių, bet vienas itin dažnai pasitaikantis objektas – kriokliai. Jei mėgstate krentantį vandenį, jums patiks žygio maršrutas pavadinimu Levada das 25 Fontes. Tiesa, svarbu neapsigauti dėl pavadinimo, išvertus iš portugalų kalbos, 25 Fontes reiškia ne 25 kriokliai, o 25 šaltiniai, bet šis maršrutas atveda į išskirtinai vaizdingą vietą prie vieno iš populiariausių šalies krioklių – Risco.

„Įdomu tai, kad krioklių čia pasitaiko ne tik pakeliui, bet net ir kelyje. Kalbu apie Anjos krioklį, kuris krenta iš Madeiros kalnuose esančios levados, tiesiai ant kelio. Tai reiškia, kad važiuojant šiuo keliu – tiesiog tenka kirsti krioklio srovę“, – pasakoja Lukas.

Dar daugiau vandens ir delfinai
„Mėgstantiems vandenį siūlau neapsiriboti kriokliais ir išplaukti į atvirą vandenyną. Madeiroje organizuojami įspūdingi pasiplaukiojimai jachta banginių ir delfinų stebėjimui. Tiesa, kadangi keliavome rudenį, banginių nepastebėjome, jie aplink Madeirą dažniau sutinkami vasaros mėnesiais. Bet nuo to pasiplaukiojimas nebuvo blogesnis, laivo įgula labai stengėsi surasti delfinus ir paversti pasiplaukiojimą išties įsimintinu“, – sako Lukas.

Seiksalio papludimys ir vaizdai nuo uolų
Seiksalio papludimys ir vaizdai nuo uolų

Paprašius apibendrinti iš Madeiros atsivežtus įspūdžius, Lukas atsakė, kad tai viena įsimintiniausių jo kelionių užsienyje: „Viskas, kas mane labiausiai traukia – čia yra. Gamta, kalnai ir gyvūnai juose, įspūdingi vaizdai, aktyvios pramogos tiek kalnuose, tiek vandenyje. Džiaugiuosi, kad „Itaka“ pasirūpino visomis techninėmis kelionės detalėmis: skrydžiais, pervežimais į ir iš oro uosto, viešbučio rezervacija. Profesionalus jų darbas leido mums visą dėmesį sutelkti į nuotykius ir pramogas. Dėl to dabar galiu užtikrintai pasakyti, kad Madeiroje galima labai kokybiškai išsikrauti fiziškai ir puikiai pasikrauti emociškai.“

Keliaukite į Madeirą

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter