phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Zanzibare kiekvienas atras savąjį Rojų

Zanzibare kiekvienas atras savąjį Rojų
Martina Ovsianikova

Martina Ovsianikova
Kelionių vadovė
2023-01-11 | #Zanzibaras

Zanzibare kiekvienas atras savąjį Rojų

Zanzibaras - mažutė salelė Indijos vandenyne, nuo Afrikos žemyno rytinės dalies nutolusi vos 40 km. Prieskonių sala, pasaulį džiuginanti gvazdikėliais, cinamonu, kardamonu ir muskatu. Zanzibaras yra istorinis Rytų ir Vidurio Afrikos prekybos ir civilizacijos centras: jame susipina romantiška atogrąžų atmosfera, dramatiškas istorinis palikimas, nuotykiai bei atradimai – saloje gimė pasaulinio garso žvaigždė Fredis Merkuris!

Tai – Afrika. Visai kitoks pasaulis, nei europiečiai yra pratę matyti. Unikaliausias šansas per trumpą laiką patirti, pažinti, nusikelti į knygose aprašytą erdvę ir pajusti Afrikos autentiką, jos įvairovę, poilsio atogrąžų saloje idilę. Archipelagas tiesiog pulsuoja unikalumu, gyvybe, skoniais, aromatais bei spalvomis, o tai, patikėkite, verta bent laikinai - atostogų metu - paliudyti. Viešnagė tropinėje Afrikoje abejingų nepalieka. Tai - nepamirštamas nuotykis ir tarsi meilė iš pirmo žvilgsnio.

Pajauskite Rytų Afrikos širdies ritmą ir pagyvenkite juo, paleiskite savo mintis laisvai plasnoti virš Indijos vandenyno, raskite atsakymus į egzistencinius klausimus vietinių žmonių akyse, pagauti polėkio ryžkitės pokyčiui, įkvėpti gaivališkos savanos gamtos tapkite akimirkos ir būties liudininkai!

M. Ovsianikovos nuotrauka Zanzibare
M. Ovsianikovos nuotrauka Zanzibare

Atostogaujant Zanzibare pažintinės veiklos netrūksta. Per savaitę galima aplankyti bent kelis įstabius paplūdimius (Matemwe, Nakupenda, Nungwi, Kendwa, Paje, Jambiani), Zanzibaro senamiestį - Stountauną, mažąsias archipelago salas (Prison, Chumbe, Kwale, Pungume), Jozani-Chwaka nacionalinį parką, kur laukia pažintis su endeminiais primatais - raudonaisias kolobais, Kiwengwa - Pongwe miškų rezervatą, Nungwi akvariumą - jūrinių vėžlių draustinį, Kuza ir Maalum olas, Mangapwani koralų olą, Mnemba salos atolą - giluminio ir paviršinio nardymo rojų bei gražiausius koralinius rifus, Menay įlanką bei, žinoma, Selous gyvūnijos rezervatą Tanzanijoje.

Pajausti tikrąją Afrikos prigimtį, savanos peizažus su laukiniais žvėrimis iš arti, galima keliaujant į Selous gyvūnijos rezervatą, į kurį vykstama lėktuvėliu. Pagrindinė Selus rezervato atrakcija yra drambliai. Čia galima sutikti zebrų, hipopotamų, krokodilų, liūtų, žirafų, antilopių, impalų, babuinų, hienų, karpuočių, įvairiausių paukščių. Šis safaris pakerės visus. Esame daug matę, daug kur buvę, bet patirtis viename iš populiariausių Tanzanijos gamtos rezervatų visada bus unikali. Pasaulyje yra daug nacionalinių parkų, gamtos draustinių ar rezervatų, bet jei norisi pamatyti kažką įspūdingo šiame gyvenime, tai Tanzanijos gyvūnijos pasaulis yra būtent tai. Afrikos savanų gamta kursto vaizduotę, masina, kvieste kviečia apsilankyti. Stebėti nuostabiuosius laukinius gyvūnus niekada nepabosta. Šiame plačiame ir savitame gražios ir laukinės gamtos glėbyje gyvūnai paklūsta tik gamtos šauksmui. Visa tai reikia patiems pamatyti, išgirsti, išjausti, išsaugoti... Šis gamtos spektaklis atima žadą, nes prisilieti prie tikro gaivalo ir jauti kaip sukasi gyvybės ratas...

Stountaunas - Akmens miestas - liudija apie turtingą Zanzibaro kultūrą ir istoriją. Miestas yra kovos su vergija simbolis, nes tai buvo vienas iš pagrindinių vergų prekybos centrų Rytų Afrikoje. Pasivaikščiojimas siauromis Stountauno gatvelėmis, apsilankymas miesto turguje priverčia susimąstyti. Pakrantės promenadoje stūksto Sultono rūmai, Senasis fortas.

M. Ovsianikovos nuotrauka Zanzibare
M. Ovsianikovos nuotrauka Zanzibare

Jozani nacionalinis parkas - natūralus tropikų miškas, gausus retų rūšių egzotinių paukščių, drugelių ir nykstančių endeminių beždžionių, tokių kaip raudonieji kolobai, išsiskiriantys jiems būdingais ilgais galvos plaukais. Tai viena iš nedaugelio vietų, kur juos galima sutikti. Miškas yra atogrąžinis – tai lemia jūros palaikomas didelis oro drėgnumas ir gausūs krituliai lietaus sezono metu. Čia auga palmės, raudonmedžiai, paparčiai ir mangrovių medžiai.

M. Ovsianikovos nuotraukos Zanzibare
M. Ovsianikovos nuotraukos Zanzibare

Safari Ocean Blue - kelionė per turkio spalvos Indijos vandenyno vandenis, su galimybe grožėtis nuostabiais smėlėtais salų ir lagūnų krantais. Sustojimas viename iš pasakiškų paplūdimių, laikas nardymui su vamzdeliu skaidriuose vandenyno vandenyse ir grožėjimuisi koraliniu rifu. Vėliau – tikra afrikietiška puota su jūros gėrybėmis.

M. Ovsianikovos nuotraukos Zanzibare
M. Ovsianikovos nuotraukos Zanzibare

Dėl savo strateginės padėties R. Afrikos pakrantėje ir stiprios arabų, europiečių, indų ir kitų tautų įtakos Zanzibaro virtuvė nuolat kito ir turtėjo, tapdama nuostabia skonių darna ir svarbia Zanzibaro kultūros dalimi. Visi Tolimųjų Rytų ir natūralūs vietiniai komponentai sukuria išskirtinį skonių ansamblį. Tradicinė Zanzibaro virtuvė tokia įvairi, kad, sakoma, čia paraugausite viso pasaulio.

Tradiciniai Zanzibaro patiekalai: Biryani - gausiai prieskoniuoti ryžiai su mėsos ar žuvies kariu. Ryžiai ir kario patiekalai gaminami atskirai, o vėliau suporuojami lėkštėje. Mėsa gali būti jautiena ar ožkiena, žuvis. Aštuonkojo karis - šviežutėlis aštuonkojis, gaminamas su ciberžole, kalendra, patroškintas kokoso padaže. Mandazi - spurgos ir įvairūs pyragėliai, kepti aliejuje iš labai saldžios tešlos, kuri gali būti gardinta prieskoniais: cinamonu, kardamonu, vanile. Skanaujama su karštu ir saldžiu prieskoniniu chai gėrimu. Mishkaki - mėsos gabalėliai ant iešmo (šašlykai ar kebabai). Ugali - baltų kukurūzų miltų ar sorų tiršta košė - a-la polenta. Cassava ugali - valgomojo manijoko "polenta". Pagrindinis patiekalas, valgomas su troškintomis ar keptomis daržovėmis ar troškintais plantanais (tam tikros rūšies bananais, kurie vartojami kaip daržovė bei tik termiškai apdoroti). Zanzibari Pizza - pica su pageidaujamais, netgi netradiciniais ar netikėtais ingredientais ant tešlos viršaus. Kepama ant karštos keptuvės arba krosnyje. Įvairiausi kiti tradiciniai ir „fussion“ virtuvės patiekalai su jūros gėrybėmis ir kitais vietiniais produktais.

Gėrimai: prieskoninės arbatos chai ir tradicinė „Babu chai“ („Dėdės arbata“); kava (arabica ir robusta rūšių) su prieskoniais (kardamonu, cinamonu ar vanile); vaisių sultys su tamarindu ir cukranendrių sunka (puikiai gaivina); tropiniai glotnučiai/kokteiliai ir tradicinis gydomasis bei tonizuojantis tangawizi - imbierų gėrimas. Rekomenduojama dažnai gerti gausaus elektrolitų kokoso vandens tiesiai iš kątik prakirsto kevalo. Paskanaukite ir Tanzanijos alaus „Kilimanjaro“, „Safari“, „Serengeti“.

Gardžiausi tropiniai vaisiai: ananasai, kokosai, didysis duonvaisis (Jack fruit), papajos, pasifloros, karambolės, mangai, bananai, guanabanos (dygliuotosios anonos)... Rekomenduojama valgyti pačius vaisius (juos gardinant tradiciniais prieskoniais) arba skanauti vaisių glotnučius (smoothies).

M. Ovsianikovos nuotraukos Zanzibare
M. Ovsianikovos nuotraukos Zanzibare

Arabiška įtaka yra akivaizdi žvelgiant į Zanzibaro žmones. Čia susipina širazių (persų), arabų, komoriečių ir bantų iš žemyninės Afrikos bruožai. Azijiečiai ir europiečiai - demografinės mažumos. Zanzibare oficialios yra dvi kalbos - suahelių (swahili) ir anglų. Pagrindinių suahelių kalbos elementų lengva išmokti, nes čia pasisveikinimai ir trumpi pokalbiai su vietiniais yra labai svarbūs ir palankiai vertinami. Apie 95% Zanzibaro gyventojų išpažįsta islamą, likusieji - induizmą ir krikščionybę. Čia gyvenimo aspektai (politika, religija, kultūra, maistas) skiriasi net nuo kontinentinės Tanzanijos. Gyvenimo būdas lėtas, tekantis „pole-pole“ (liet. lėtai-lėtai) principu, palengva, taigi ir užsieniečiai kviečiami atsipalaiduoti ir nustoti skubėti. Net pats laiko suvokimas čia kitoks nei Europoje. Afrikietiškos swahili meno ir amatų tradicijos dera su islamiška ir indiška puošyba, kuriančia unikalų architektūrinį - dekoracinį stilių. Paklaidžiokite Stountauno gatvelėmis, pabendraukite su vietiniais ir pajuskite tikrąją Zanzibaro dvasią. Zanzibaras - tai ir gaivališka pirmykštė gamta, ir kvapą gniaužiantys peizažai, ir vandenyno gaiva, ir sostinės bei kaimų spalvos bei ritmai... bet iš tikrųjų tai - žmonės, viskuo besidalijanti bendruomenė, tikrieji Afrikos šeimininkai: vaišingi gyventojai, mylintys savo kaimynus ir artimuosius, besijuokiantys, nuoširdūs ir smalsūs jų vaikai, malonūs keliautojams, kuriuos swahili kalba draugiškai, ne piktai vadina „mzungu“ („baltieji“). Tokia ta Zanzibaro kasdienybė - marga, autentiška, gyva ir TIKRA.

Rekomenduojama atsivežti iš Zanzibaro:
- įvairių prieskonių, be kurių grįžti iš "Prieskonių salos" būtų nusikaltimas;
- kavos;
- įvairių, stilingų ir dailių medžio drožinių (statulėlių, kaukių ir kitų interjero detalių);
- afrikietiškų muzikos instrumentų;
- margų ir daugiafunkcinių afrikietiškų skarų;
- kūno priežiūros priemonių/kosmetikos: natūralaus kokosų aliejuko, kvapnių kūno pienelių ir šveitiklių, rankų darbo muilų ir kitų grožio ir higienos priemonių;
- rankų darbo papuošalų ir suvenyrų;
- prabangos prekių - juvelyrikos su tik Tanzanijoje randamu ir labai vertinamu brangakmeniu - Tanzanitu. Būtų puikus sprendimas renkantis sužadėtuvių ar vestuvinius žiedus. Akmuo pasižymi ypatingomis ezoterinėmis savybėmis.

Zanzibaras siūlo platų poilsio tipų spektrą : nuostabios atostogos laukia tiek mažų, tiek suagusių, svajotojų, ramaus ir romantiško poilsio mėgėjų bei nepailstančių nuotykių ir adrenalino ieškotojų, besidairančių kūrybinio įkvėpimo, gamtos dėsnių bei istorijos ir antropologijos paradigmų žinovų ir naujų nepamirštamų vojažų ir impresijų kolekcionierių. Taigi, šeimos, draugų kompanijos, jaunavedžiai ar solo keliautojai - visi Zanzibare atras savąjį Rojų.

Keliaukite į Zanzibarą

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter