phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

7 patarimai, ką būtina nuveikti Zakinte

7 patarimai, ką būtina nuveikti Zakinte
Miglė Rakauskaitė

Miglė Rakauskaitė
Kelionių entuziastė
2023-03-18 | #Graikija

7 patarimai, ką būtina nuveikti Zakinte

Mikonas ir Santorinas, tai bene žinomiausios Graikijos salos. Jonijos jūroje, kiek toliau į vakarus nuo šių salų egzistuoja Zakintas, ankstyvųjų lankytojų italų pramintas „Fiore di Levante“, arba Rytų gėle. Nesunku suprasti kodėl – atvykę į Zakintą, italai priskaičiavo saloje daugiau nei 7000 gėlių rūšių! Sala apdovanota miškais ir laukine gamta, per amžius joje virė gyvenimas, o išlikę tradiciniai kaimeliai primena apie didingą Zakinto praeitį. Vienas pagrindinių salos akcentų – įstabūs vaizdai, atsiveriantys salos vakarinėje pakrantėje, kur galingos kalkakmenio uolos grimzta į pasakiškus turkio spalvos vandenis.

Rytų gėlė
Auksinė nuo saulės, visais mėlynos spalvos atspalviais skalaujama jūros, žalia nuo pušynų ir alyvmedžių giraičių, kvepianti apelsinmedžių gėlėmis – tai Zakintas. Jo savybes įvertino vėžliai logerhedai, kurie šios salos paplūdimius pasirinko perėjimui ir tapo tikru salos simboliu. Kelis amžius Zakintą valdė venecijiečiai, todėl architektūroje juntama italų kultūros įtaka, tačiau graikai šioje saloje sugebėjo išsaugoti savo kalbą ir tikėjimą. Nors Zakinte nerasite tobulų baltų miestelių ant uolų, laukinės gamtos grožis pakerės dar labiau.

„Vakarop išėję pasivaikščioti už šurmuliuojančių miestelių ribų, atrasite rojaus salą visai kitame amplua – nuošalius paplūdimius, paslaptingus urvus, safyro mėlynumo vandenį, jūrinių vėžlių lizdus, puikius pajūrio restoranus ir penkių žvaigždučių kurortinius viešbučius su baseinais, iš kurių, nuostabaus saulėlydžio metu, atsiveria vaizdas į tolimus Jonijos horizontus“, – pasakoja „Itaka“ kelionių entuziastė Miglė Rakauskaitė.

Ką galima nuveikti žaviajame Zakinte?

1. Apžiūrėkite Navagio paplūdimį iš viršaus
Kiek paplūdimių pasaulyje saugo tikrą, apleistą piratų laivą, kurį galima ne tik pamatyti, bet ir pačiupinėti? Devintajame dešimtmetyje kontrabandininkų laivas užplaukė ant seklumos nuostabioje įlankoje apsuptoje uolų, šiaurės vakarinėje salos dalyje, todėl šis paplūdimys buvo pavadintas „Laivo nuolaužų (Navagio) paplūdimiu“.

Vakarinė Zakinto salos pakrantė yra laukinė ir išraižyta, todėl dažniausiai pasiekiama tik iš jūros pusės. Aukštos kalkakmenio uolos slepia nuostabią gamtą su upeliais, slaptais urvais, įspūdingomis ir paslėptomis įlankomis bei laukiniais paplūdimiais. „Navagio paplūdimys – garsiausias visame Zakinte, į kurį daugelis turistų plaukia laivu, norėdami pamatyti sudužusį laivą iš arti. Tačiau, jei norite išvengti minios ir pasidaryti neįkainojamą nuotrauką, galite pakilti iki apžvalgos aikštelės, esančios virš paplūdimio. Norėdami gauti tikslias nuorodas, navigacinėje paieškos sistemoje reikia ieškoti „Navagio Beach View“. Oficialioje vietoje rasite nedidelį balkonėlį su turėklais, iš kurio galėsite apžvelgti įspūdingąjį Navagio paplūdimį iš viršaus“, – pataria M. Rakauskaitė.

Navagio paplūdimys iš viršaus
Navagio paplūdimys iš viršaus

2. Valtimi po šiaurinę Zakinto pusę
Įspūdingi Zakinto peizažai šiaurinėje pakrantėje labiausiai išsiskiria savo „Mėlynaisiais urvais“ – uolų dariniais, įgavusiais arkos formą. Tai vieta, kurioje fotografai gali žaisti su šviesa, šešėliais ir visais mėlynais atspalviais. Kai šią vietą pasiekia vėlyvo ryto saulės šviesa, vandens skaidrumas ir apačioje esančios baltos uolos kartu sudaro akinančiai mėlyną spalvų paletę. Po pietų ši pakrantės pusė greičiausiai bus pavėsyje.

Norintiems išvengti turistų antplūdžio, geriausia valtį išsinuomoti patiems ir pasidaryti savo asmeninį kruizą po šiaurinę Zakinto pusę. Jo metu galite keliauti kur norite, fotografuoti ką norite bei atrasti privačius, tik jums skirtus paplūdimius.

Mėlynieji urvai
Mėlynieji urvai

3. Pasiplaukiokite gražiausiame vandenyje, kokį matėte
Zakintas neatsiejamas nuo nuostabų paplūdimių – balto smėlio kampelių, įrėmintų tarp kylančių uolų, iš kurių atsiveria kilometrų ilgio krištolo skaidrumo vandens vaizdai. Nesuklysite pasirinkdami bet kurį iš nuostabių Zakinte esančių paplūdimių, tačiau verta išskirti keletą jų:

Plakaki paplūdimys
Tai vienas iš „slaptųjų“ Zakinto paplūdimių, įsikūrusių tarp uolų, todėl jis apsaugotas nuo atšiaurių vėjų, kurie kartais slegia Graikijos salas. Nepaprastai skaidri jūra, laukinė ir nesugadinta gamta paverčia Plakaki paplūdimį rojumi tikriesiems graikiškos jūros mylėtojams. Nepamirškite pasiimti sportinių batų, kremo nuo saulės ir bent vieną buteliuką vandens, nes vietovę nuo 11 val. ryto iki pat saulėlydžio kepina saulė!

Plakaki paplūdimys Zakinte
Plakaki paplūdimys Zakinte

Korakonissi paplūdimys
Geologinės jėgos Korakonissi paplūdimį suformavo kaip tikrą gamtos stebuklą – uolėtą salą su dvidešimties metrų arka. Tai smagi vieta atsigaivinti karštą vasaros dieną ar pasilepinti saulės voniomis. Vanduo čia krištolo skaidrumo, pro kurį pamatysime jūros dugną. Paplūdimį supa ir jūra, ir uolos, o su likusia salos dalimi jungia viena nedidelė uola.

Korakonissi paplūdimys Zakinte
Korakonissi paplūdimys Zakinte

Porto Limnionas paplūdimys
Vaizdingame Limniono paplūdimyje rasite ne tik įspūdingą kraštovaizdį, bet ir skaidrią jūrą, kurioje galima maudytis ir nardyti. Jeigu norite išvengti minios turistų, atvykę į Porto Limniono paplūdimį rasite plokščias uolas, ant kurių galėsite pasideginti, ir putojantį vandenį, puikiai tinkantį atsivėsinti.

Porto Limnionas paplūdimys Zakinte
Porto Limnionas paplūdimys Zakinte

Porto Vromi paplūdimys
Įsikūręs tarp Anafonitra ir Maries kaimų, Porto Vromi – tikras rojus nardymo entuziastams. Gilūs paplūdimio vandenys, išmarginti jūros ežių kompanija, saugo senų laivų dalis: senovinius inkarus ir kitas yrančias dalis. Stebuklingas paplūdimys sudarytas iš baltų, putpelių kiaušinių dydžio akmenukų. Tačiau, jis labai mėgstamas turistų, todėl krante pastebėsite nemažai jų valčių.

Porto Vromi paplūdimys Zakinte
Porto Vromi paplūdimys Zakinte

Filippoi paplūdimys
Zakintas kupinas paslapčių, o vieną paslaptį jis saugo itin gerai – tai Filippoi paplūdimys. Mažiau kam žinomas, tačiau ne mažiau gražus paplūdimys, yra tikras zakintiškasis favoritas. Jį rasite už 15 minučių kelio automobiliu nuo Volimes kaimo. Nesibaiminkite ekstremalaus patekimo ir drąsiai leiskitės į kelionę per uolas, kuriose sutiksite paslaptingus urvus, epinius uolienų darinius ir krištolo mėlynumo vandenį.

Filippoi paplūdimys Zakinte
Filippoi paplūdimys Zakinte

Xigia paplūdimys
Xigia yra vienas iš neįprasčiausių Zakinto paplūdimių, kurį daugelis poilsiautojų vadina tikru natūraliu SPA po atviru dangumi. Dėl sieros šaltinių, tekančių iš pakrančių uolų, paplūdimio vanduo praturtintas sieros ir mineralų. Maudytis sieringame vandenyje puikiai tinka žmonėms, kenčiantiems nuo įvairiausių skausmų.

Xigia paplūdimys Zakinte
Xigia paplūdimys Zakinte

4. Išsinuomokite irklentę ir tyrinėkite salą savu tempu
Švelnūs Zakinto vandenys puikiai tinka pasiplaukioti po salą irklentėmis. Krištolo mėlynumo vanduo leidžia užsukti į urvus, aplankyti uolas ir tyrinėti paplūdimius, į kuriuos nepateksite jokiu sausumos keliu. Dažnas irklenčių nuomotojas gali duoti patarimų bei nukreipti jus nuo vietų, kur liūdnai pagarsėję Graikijos vėjai linkę būti stipriausi.

5. Susipažinkite su Caretta-Caretta vėžliais
Marathonisi sala kitaip dar žinoma kaip „vėžlių sala“. Laganaso įlankoje įsikūrusioje saloje nėra gyventojų, tik egzotiška gamta, su dviem nuostabiais paplūdimiais – akmenų ir smėlio, kuriame lizdus susikuria vėžliai. 1991 m. Marathonisi saloje įkurtas nacionalinis jūrų parkas, skirtas apsaugoti vėžlius ir jų kiaušinius.

Marathonisi sala Zakinte
Marathonisi sala Zakinte

„Jei nematote jų paplūdimyje, galite ieškoti pėdsakų smėlyje ar krištolo skaidrumo vandenyse. Geriausias būdas pasiekti Marathonisi yra rinktis ekskursiją laivu arba išsinuomoti savo valtį. Atsiminkite šiuos patarimus, padėsiančius išgelbėti vėžlius: nepalikite šiukšlių paplūdimyje ir nedėkite sunkių daiktų ant smėlio, nes galite sunaikinti vėžlių lizdą“ , – pasakoja kelionių organizatoriaus „Itaka“ atstovė.

6. Pačios gražiausios atostogų nuotraukos Zakinto saloje

Keri švyturys
Pastatytas 1925 m., Keri švyturys stovi ant aukšto skardžio, horizonte apžvelgdamas nuostabią jūros panoramą. Iš jo devynių metrų aukščio bokšto atsiveria vaizdas į 200 metrų uolą ir nuostabų Mizithres paplūdimį bei jo uolienas, kylančias iš Jonijos jūros. Vakarienė saulėlydžio metu iš Keri švyturio yra kiekvieno fotografo svajonė. Keri švyturys yra Zakinto pietvakariniame gale ir jį geriausia fotografuoti vėlyvą popietę arba saulėlydžio metu.

Keri švyturys Zakinte
Keri švyturys Zakinte

Mizithres paplūdimys
Pažiūrėkite į didingas uolas, kurias matėte iš Keri švyturio, tik kitu kampu. Tai viena dramatiškiausių ir ikoniškiausių nuotraukų vietų visame Zakinte. Šios vietos nesupainiosite su jokia kita, o prisiminimai išliks visą gyvenimą. Tik būkite atsargūs stovėdami prie krašto! Kaip ir Keri švyturys, Mizithres paplūdimys yra pietvakariniame Zakinto pakraštyje ir geriausia fotografuoti vėlyvą popietę arba saulėlydžio metu.

Mizithres paplūdimys Zakinte
Mizithres paplūdimys Zakinte

Potamitis vėjo malūno laiptai
Šiauriniame Zakinto pakraštyje stūkso Potamitis vėjo malūnas, toks žavus ir vaizdingas graikiškai nubalintas vėjo malūnas, kokį galite rasti Zakinte. Veikia kaip šeimai priklausantys apartamentai su trimis kambariais, bet nakvynės čia nereikia tam, kad įamžintumėte vaizdą nuotraukose. Sumokėję nedidelį mokestį, galėsite nufotografuoti gražius laiptus, kurie vingiuoja žemyn į įspūdingai visų mėlynų atspalvių vandenį. Būtinai skirkite šiek tiek laiko atsivėsinimui vandenyje.

Potamitis vėjo malūnas Zakinte
Potamitis vėjo malūnas Zakinte

Kiekvienas atsitiktinis paplūdimys, kurį pamatote ekskursijų metu
Šioje stebuklingoje saloje negalite suklysti. Su valtimi, baidare ar irklente nuostabių nuotraukų galite rasti už kiekvieno akmenuoto kampo.

7. Išbandykite vietinę virtuvę
Privalomas dalykas viešint Zakinte – tradicinio maisto ragavimas. Salos virtuvė yra paremta tradiciniais graikų receptais su nedideliu vietiniu akcentu. Paragaukite Ladotyri – kietojo sūrio, pagaminto iš ožkos pieno ir laikomo alyvuogių aliejuje, o taip pat ir triušienos troškinio, keptos vištienos ir lemonato – vietinių patiekalų, ruošiamų iš aukščiausios kokybės šviežių vietinių produktų. Be to, vietinėse parduotuvėse galite nusipirkti tipiškų saldumynų, tokių kaip pasteli (sezamų sėklų batonėlių) ir mantolato (nuga).

Graikiška taverna
Graikiška taverna

Jei dar neapsilankėte vietinėje graikiškoje tavernoje, neragavote tradicinio maisto ir nedegustavote vyno – vadinasi dar nepatyrėte graikiškojo Zakinto!

Keliaukite į Zakintą

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter