phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Norite atrasti Madeirą per savaitę – rinkitės pažintinę kelionę

Norite suspėti atrasti Madeirą per savaitę – rinkitės pažintinę kelionę
Daiva Strumskienė

Daiva Strumskienė
Direktoriaus pavaduotoja
2023-03-31 | #Madeira

Norite suspėti atrasti Madeirą per savaitę – rinkitės pažintinę kelionę

Madeiros sala nėra didelė, jos plotas 741 km², kad būtų lengviau įsivaizduoti, toks plotas panašus į Marijampolės savivaldybę. Norėdami visą salą apvažiuoti ratu, užtruktumėte vos kiek daugiau nei tris valandas. Bet tikrasis salos grožis atsiskleidžia atrandant ją visą. O jei norite suspėti tai padaryti per savaitę, tokiu atveju „Itaka“ kelionių ekspertė Daiva Strumskienė rekomenduoja rinktis pažintinę kelionę, nes jos programa sudėliota taip, kad per savaitę suspėtumėte ne tik pailsėti, bet ir atrasti ryškiausias salos grožybes.

Pažintinės kelionės: trūkumai ir privalumai
Daiva pasakoja, kad keliautojų pasitaiko įvairių, vieniems norisi paplūdimio ramybės, o kitiems geriausias poilsis – aktyvus poilsis, praturtintas gamtos ir kultūros atradimais. Vieni renkasi naujas vietas atrasti patys, ir savarankiškai nuomojasi transportą, dėliojasi maršrutą ir perka bilietus į lankytinus objektus. „Toks keliavimo būdas suteikia daug laisvės patiems spręsti, kur ir kada sustoti, kur praleisti daugiau, o kur mažiau laiko“, – pasakoja D.Strumskienė.

Pažintinėse kelionėse keliaujama su grupe, pagal iš anksto žinomą maršrutą. Vienas iš tokios kelionės privalumų – optimalus kelionės planas. „Itaka“ ambasadoriai Madeiroje nėra tik svečiai, jie čia gyvena, todėl puikiai žino, kurie lankytini objektai yra patys verčiausi dėmesio, todėl ir kelionės maršrutas sudarytas remiantis ilgamete patirtimi saloje.

„Tai, kad „Itaka“ atstovai čia dirba jau daugybe metų, užtikrina unikalias ir pigesnes patirtis. Dar sezono pradžioje pažintinėms kelionėms užrezervuojame apsilankymus išskirtinėse vietose, kuriose lankantis savarankiškai kartais tektų susimokėti daugiau, o kartais ir visai nepavyktų patekti“, – sako kelionių ekspertė.

Pažintinės kelionės yra privalumas norintiems patogiai leistis į pasivaikščiojimus. Jeigu kelionės metu planuojamas ne žygis ratu, o linijinis maršrutas, kuris prasideda viename taške, o baigiasi kitame. Keliaujant pažintinėje kelionėje, specialus užsakytas autobusas išleidžia žygio pradžioje, o pasitinka pabaigoje. Keliaujant savarankiškai tektų spręsti logistikos iššūkius ir arba keliauti dviem automobiliais, vieną paliekant starte, o kitą finiše, arba žygio maršrutą įveikti dukart, ir į priekį, ir atgal.

Žygis levada Madeiroje
Žygis levada Madeiroje

Pažinties su Madeira pradžia – Funšalis
Madeiros pažintinė kelionė „Iškyla ant uolų“ prasideda nuo pažinties su salos sostine – Funšaliu. Visų pirma, susipažįstama su miesto panorama, pakilus į Pico Dos Barcelos apžvalgos tašką, esantį 355 m virš jūros lygio. Sostinėje dar suplanuotas pasivaikščiojimas uosto apylinkėse, maršrute XV a. manuelinio stiliaus katedra, Madeiros parlamento pastatas, Šv. Lauryno citadelė. Ryškių įspūdžių ir skonių kupinas sustojimas pagrindiniame miesto turguje.

Pažintinės kelionės metu galėsite pažinti tik su gamtą, bet ir vietinę vyndarystės kultūrą, garsiojoje vyno darykloje „The Old Blandy Wine Lodge“. „Šią daryklą įkūrė Johnas Blandy, padėjęs pamatus ir šiandien saloje tebegyvuojančioms vynininkystės tradicijoms. Ekskursijos metu pristatoma vyno istorija bei gamybos proceso ypatybės, visa tai vyksta kartu su degustacija“, – pasakoja „Itaka“ atstovė.

Funšalio miesto turgus
Funšalio miesto turgus

Įspūdžių kupina vakarinė salos pusė
Dalis pažintinės kelionės dedikuota vakarinei Madeiros pusei. Visų pirma, vykstama į Cape Girão, tai aukščiausia Europoje apžvalgos aikštelė stiklinėmis grindimis, esanti 589 m virš jūros lygio, nuo jos atsiveria įstabus Funšalio įlankos vaizdas. Kitas kelionės taškas Ribeira Brava, tai žvejų kaimelis, kurio pavadinimas vietine kalba reiškia „laukinę upę“.

Čia suplanuotas vaizdingas pasivaikščiojimas, maršrute įtrauktas akmenuotas paplūdimys, nedidelio XVII a. forto liekanos ir Šv. Benedikto bažnyčia. Dar vienas ryškus vakarinės Madeiros akcentas – Encumeada perėja, esanti tarp dviejų giliausių salos slėnių. Čia turėsite galimybę apsilankyti apžvalgos taške, iš kurio atsiveria žadą atimantis vaizdas į šiaurinę ir pietinę pakrantes.

Toliau maršrutas veda pro nedidelį Calheta miestelį. „Čia turėsite galimybę apsilankyti cukranendrių fabrike, kuriame pristatomas cukranendrių perdirbimo procesas, suplanuota romo degustacija. Kitas ekskursijos sustojimas – Porto Monizas. Tai kurortas, kuriame galima pamatyti ir išsimaudyti natūraliuose vulkaniniuose baseinuose. Po tokios intensyvios dienos suplanuotas ir ramus sustojimas Madalena do Mar pajūrio kurorte“, – sako D.Strumskienė.

Cape Girão apžvalgos aikštelė
Cape Girão apžvalgos aikštelė

Kelionių gurmanams – papildomos ekskursijos
Norintys dar daugiau įspūdžių, greta pagrindinių pažintinės kelionės ekskursijų, vietoj laisvų dienų gali rinktis dar daugiau išvykų. Viena iš jų – išvyka į salos centrą, čia jūsų lauks kelionė keltuvu virš Funšalio miesto stogų. Salos centre aplankoma Dievo Motinos šventovė ant Monte kalvos bei tropinis sodas su reliktine ir endemine Madeiros augalija.

„Į pačią salos širdį veda vaizdingas kalnų kelias, čia, nuo panoraminių Eira do Serrado terasų, galima pasigrožėti puikiu vaizdu į kalnų prarajas. Turėsite galimybę apsilankyti ir nuošaliame kaime Vienuolių slėnyje, kur galėsite paragauti vietinio kaštonų likerio. Toliau maršrutas veda į tipinį žvejų kaimelį Camara de Lobos“, – ekskursijos planą pristato kelionių ekspertė.

Gegužė – lapkričio mėnesiais dar viena galima papildoma ekskursija – kelionė į Porto Santo salą, esančią maždaug 40 km į šiaurės rytus nuo Madeiros pakrantės. Čia galėsite aplankyti apžvalgos aikštelę, iš kurios atsiveria nuostabus kraštovaizdis. Ekskursijos metu numatyta kelionė ir į salos sostinę Vila Baleira, kuri žavi nepakartojama atmosfera. Porto Santo saloje turėsite ir laisvo laiko, skirto pasivaikščiojimams ir poilsiui nuostabiame 9 km ilgio smėlio paplūdimyje.

Porto Santo sala
Porto Santo sala

Keliaukite į Madeirą

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter