phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Marsa Alamas: nenugludintas lietuvių pamėgto Egipto perlas

Marsa Alamas
Daiva Strumskienė

Daiva Strumskienė
Pardavimų vadovė
2022-08-19 | #Egiptas

Marsa Alamas: nenugludintas lietuvių pamėgto Egipto perlas

Egiptas – itin tautiečių pamėgta atostogų kryptis, į kurią traukia puikūs orai, geros kainos ir pramogų gausa. Ir nors dažnas keliautojas mano, kad poilsis čia gali būti tik viskas įskaičiuota viešbučiuose, o lankomi tik daug kartų nuotraukose matyti turistiniai objektai, „ITAKA“ kelionių ekspertė Daiva Strumskienė teigia, kad Egiptas yra itin kontrastingas, spalvingas bei turi ką pasiūlyti ne tik išrankiausiems, bet ir žingeidžiausiems poilsiautojams. Viena iš galimų krypčių – turistų dar neišvargintas Marsa Alamas.

Smaragdai bei smaragdiniai paplūdimiai
Istoriškai Marsa Alamo apylinkės žinomos dėl smaragdo kasyklų, bet šiandien pagrindinis traukos objektas – smaragdinis paplūdimių vanduo.

Anksčiau Marsa Alamo pakrantėse buvo gausu vario, švino, aukso, smaragdų ir pusbrangių akmenų telkinių. Manoma, kad būtent šiame regione buvo pirmosios smaragdo kasyklos. Vieną iš tokių jų galimą aplankyti į pietus nuo Marsa Alamo nutolusiame El-Gamal nacionaliniame parke. Ši kasykla vadinama Kleopatros kasykla.

Yra žinoma, kad Kleopatra itin mėgo žaliuosius brangakmenius, pati puošėsi smaragdiniais papuošalais, dažnai jais apdovanodavo savo favoritus. Puikiai išplėtotu prekybiniu keliu egiptietiški taurieji akmenys pasiekdavo Romos imperijos rūmus bei didikų namus, o Šilko keliu galbūt net ir Aziją.

O šiais laikais bene pagrindinis Marsa Alamo traukos objektas – smaragdinis paplūdimių vanduo. Saugūs ir erdvūs smėlio paplūdimiai bei akinančiai žydra jūra užburs kiekvieną. Dėl subtropinio dykumos klimato, saulės bei šilto oro poilsiautojai čia gali mėgautis maudynėmis, saulės voniomis ir gerai praleistu laiku visus metus.

Nuostabūs Marsa Alamo paplūdimiai
Nuostabūs Marsa Alamo paplūdimiai

Vandens sporto įvairovė
Smaragdinių vandenų skalaujamas Marsa Alamas ilgai tebuvo ramus žvejų miestelis, bet įspūdingi Raudonosios jūros krantai pradėjo traukti ne tik žvejus, bet ir vandens pramogų mėgėjus.

„Šis Egipto kurortas garsėja nepaprastai gražiu povandeniniu pasauliu, kurį sukuria čia esantys koralų rifai. Grožėtis po vandeniu atsiveriančia margaspalve augalija ir gyvūnija gali tiek mėgėjai nardytojai, tiek profesionalai“, – pasakoja „ITAKA“ atstovė Daiva Strumskienė.

Dauguma viešbučių turi pontoninius tiltus, nuo kurių galima nusileidus užsiimti tiek paviršiniu, tiek giluminiu nardymu. Mažieji poilsiautojai neretai jau nuo pat kranto panardinę galvas atranda kitą, paslaptingą ir nepakartojamą pasaulį, o turintys nardymo patirties ir reikiamus sertifikatus narai su vietos licencijuotais nardymų centrų darbuotojais leidžiasi į vandenį toliau ir giliau.

Marsa Alame labai populiari žvejyba, tad žiemą užkietėję Lietuvos žvejai savo pomėgį gali perkelti į šiltesnius kraštus. Taip pat čia puikios sąlygos ir buriavimo sportui. „Bet kuris buriuotojas čia atras kokybiškas paslaugas, naujausią sporto įrangą bei naujus iššūkius“, – sako D.Strumskienė.

Paviršinis nardymas Raudonojoje jūroje
Paviršinis nardymas Raudonojoje jūroje

Įvairi viešbučių pasiūla
2001 m. metais buvo atidarytas Marsa Alamo tarptautinis oro uostas, kuris leido keliautojams patogiau ir greičiau pasiekti šią vis labiau populiarėjančią Raudonosios jūros pakrantę. Būtent ši jungtis tapo papildomu impulsu atsirasti naujiems viešbučiams, vis dažniau čia įsikuriantys tarptautiniai viešbučių tinklai kurortą paverčia itin patrauklia vieta atostogoms.

Vienas svarbiausių kurorto pasididžiavimų yra jūra ir jos paplūdimiai. Kiekvienas viešbutis turi savo privatų smėlio paplūdimį, kuriame laiką gali leisti tik jo svečiai. Tai sukuria ramybės, privatumo pojūtį ir leidžia jaustis itin saugiai. Gana nemažai viešbučių yra orientuotų būtent į nardytojų poreikius, įsikūrę vienose gražiausių rifų įlankose.

„Renkantis viešbutį Marsa Alamo regione, kiekvienas gali pasirinkti pagal savo poreikius: šeimos su vaikais atkreipia dėmesį į vandens kalnelius, pramogas mažiesiems ir patogų smėlėtą įbridimą į vandenį. Poros ieško geriausių maitinimo ir viešbučio restoranų pasiūlymų. Tačiau bene pagrindinis keliautojų prioritetas – patogi prieigą prie ypatingųjų koralinių rifų“, – pasakoja „ITAKA“ kelionių ekspertė.

Vandens pramogos mažiesiems
Vandens pramogos mažiesiems

Išskirtinės kultūrinės patirtys
Nors išvertus iš arabų kalbos Marsā Alam reiškia „kalnų uostą“, daugelis vietovę vadina „žvejų kaimu“. Vienas iš jūra alsuojančių traukos centrų yra El Kuseiro miestas, kuris minimas dar senovės egiptiečių istoriniuose šaltiniuose kaip vieta, kur savo kelionių metu buvo apsistojusi valdovė Hačepsutė.

Šis miestas įsikūręs vos 70 kilometrų nuo kito ryškaus Marsa Alamo miesto Port Galibo. Čia galima ne tik rasti gražią ir išpuoselėtą krantinę su kavinėmis ir restoranais, tačiau taip pat galima įsigyti unikalių suvenyrų, priminsiančių apie atostogas Egipte. Abu šie miestai – puiki galimybė geriau pažinti vietinius jūros diktuojamus papročius bei tradicijas.

Populiariausios ekskursijos iš šio regiono (be nardymo, žvejybos ir kitų su vandeniu susijusių pramogų) yra išvykos į dykumų gyventojų beduinų gyvenvietes, kelionės kupranugariais ar džipais dykumoje, 1 ar 2 dienų ekskursijos į faraonų laikus menančius Luksorą, Asuaną arba upės kruizas Egipto gyvybės arterija – Nilu.

„ITAKA“ kelionių ekspertė D.Strumskienė pataria, kad Marsa Alamas bus idealus pasirinkimas tiems, kurie tikisi optimalaus povandeninio jūros pasaulio ir istorinio pažinimo santykio, vertinantiems ramybę, gamtą ir komfortą.

Keliaukite į Marsa Alamą

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter