phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Kaip išsirinkti tinkamiausią Graikijos salą savo atostogoms

Populiarios Graikijos salos: kaip išsirinkti tinkamiausią savo atostogoms
Daiva Strumskienė

Daiva Strumskienė
Direktoriaus pavaduotoja
2023-04-28 | #Graikija

Populiarios Graikijos salos: kaip išsirinkti tinkamiausią savo atostogoms

Svajojantiems apie dideles, storas graikiškas atostogas – nuspręsti kur keliauti nėra lengva. Žemyninė Graikijos dalis kupina antikinių istorijos reliktų, bet vis dėlto, keliautojų širdis dažniausiai pavergia Graikijos salos, kurių Jonijos ir Egėjo jūrose – visa galybė. Kaip išsirinkti tinkamiausią Graikijos salą pagal savo atostogų lūkesčius?

Prieš renkantis salą, išsirinkite savo atostogų tikslą
Pirmasis žingsnis pradedant savo atostogų planavimą, turėtų būti lūkesčių įsivertinimas. Ką turėtų atnešti šios atostogos? Kokybišką poilsį ir ramybę? O gal aktyvų laisvalaikį ir nenuspėjamus nuotykius? Svarbu įsivertinti ir atostogų kompaniją, keliaujantiems solo, su šeima, ar su draugais gali tikti skirtingos salos.

Vis dėlto, yra vienas reikšmingas privalumas, kad nepriklausomai nuo to, kurią Graikijos salą bepasirinktumėte, visose jose gamtos grožis bei paplūdimiai bus užburiantys, gastronominė patirtis – nepriekaištinga, o antikinė istorija alsuos kiekviename žingsnyje. Todėl suklysti praktiškai neįmanoma, kelionė bus turininga, kurią salą bepasirinktumėte.

Giola lagūna Tase
Giola lagūna Tase

Ieškantiems poilsio – smaragdinė Taso sala
Jei jūsų atostogų tikslas – kokybiškas poilsis, jį atrasite Taso saloje. Vos atvykus į salą čia pasitinka žaliuojančios pušys, alyvmedžių giraitės, kalnų papėdėse augantys šimtamečiai medžiai ir iškart tampa aišku, kodėl Tasas vadinamas žaliuoju Egėjo perlu. Gamta čia tokia tyra ir švari, kad net vandentiekio sistemoje naudojamas Taso salos mineralinių šaltinių vanduo.

Kelionių ekspertė Daiva Strumskienė poilsį Taso saloje visų pirma pataria tiems, kurie vertina graikišką autentiškumą, istoriją ir mitologiją, mėgaujasi harmonija su gamta. „Jau antikiniais laikais dėl itin patogios lokacijos ir turtingų balto marmuro klodų ši nedidelė sala klestėjo, o to laikmečio pėdsakų galima rasti ir šiandien: tai išlikęs amfiteatras, antikinių šventyklų, agorų ar uostų likučiai, senosios marmuro kasyklos“, – pasakoja „Itaka“ kelionių ekspertė.

Amfiteatras Tase
Amfiteatras Tase

Viena iš populiariausių veiklų saloje – išvykos visureigiais po salą ir jos gražiausias vietas. Bent vieną tokį pasivažinėjimą tikrai verta skirti salos paplūdimiams, kurių čia bent 40. Keliaudami aplink salą rasite tiek komfortiškai turistams įrengtų paplūdimių, tiek laukinių, civilizacijos nepaliestų pakrančių.

D. Strumskienė atkreipia dėmesį, kad kai kurie Taso paplūdimiai kartais tituluojami pačiais gražiausiais visos Graikijos paplūdimiais. O vienas iš jų – vertas ypatingo dėmesio: „Taso sala turtinga savo gamtiniais ištekliais, vienas iš jų – marmuras. Dėl šios priežasties saloje yra unikalus paplūdimys, kuriame smėlis yra susimaišęs su smulkiais marmuro akmenukais, todėl visa pakrantė yra balta, o vanduo, dėl šviesaus dugno, atrodo žydras it tropikuose“, – pasakoja D. Strumskienė.

Marmuro paplūdimys Tase
Marmuro paplūdimys Tase

Legendomis apipintas ir uolose esantis natūralus, ašaros formos baseinas Giolla, apie kurį anksčiau žinojo tik vietiniai graikai ir čia jaunuoliai dažnai skirdavo pasimatymus savo išrinktosioms, nes norint pasiekti atokiau esančią vietą reikėdavo pasitelkti ir kantrybę, ir ištvermę.

Pažinti salą verta ne tik plaukiant aplink ją, bet ir keliaujant į patį Taso vidurį. Čia verta įkopti į iki 1209 m. virš jūros lygio kylančią Ipsarijono viršukalnę. Ne tik pati viršukalnė ir nuo jos atsiveriantys vaizdai, bet ir į ją vedantis maršrutas bei pakeliui aplankomi senoviniai kaimeliai, bažnytėlės ir kiti objektai – puiki proga susipažinti su sala, jos istorija ir gamta.

Meilės ir dainų sala Zakintas – ieškantiems ryškių įspūdžių
Jei atostogų metu norisi nuotykių ir įspūdžių, jų tikrai rasite Zakinte, nes ši sala turi smėlėtas įlankas, skalaujamas turkio spalvos vandens, neįtikėtinas uolas ir turtingą povandeninį pasaulį. D. Strumskienė pasakoja, kad dėl išskirtinio salos grožio, Venecijos gyventojai ją praminė „Fiore di Levante“, t.y. rytų gėle.

Įspūdingos Zakinto uolos
Įspūdingos Zakinto uolos

D. Strumskienė pasakoja, kad galbūt būtent dėl unikalaus grožio, o gal ir dėl kitų romantiškų atributų, Zakinto sala kartais pavadinama meilės sala, ir yra labai mėgstama keliaujančių porų. „Čia galima stebėti nuostabius saulėlydžius, maudytis romantiškose, kone laukinėse įlankose, ragauti nuostabaus graikiško vyno vietos vyninėse, o norint aktyvesnės veiklos vakarais galima leistis į naktinio gyvenimo siautulį Laganos kurorto baruose ir naktiniuose klubuose“, – pataria kelionių ekspertė.

Tiesa, ši sala yra pamėgta ne tik žmonių, bet vėžlių porų! Jūros vėžliai logerhedai įprastai gyvena jūroje, atviruose vandenyse dažniausiai plaukia netoli vandens paviršiaus, įlankose būna prie dugno, o į paviršių iškyla tik įkvėpti oro. O į sausumą atkeliauja tik veistis, ir tą daro vos kartą per dvejus metus ar net dar rečiau. Ir savo perėjimui logerhedai pasirinko būtent Zakinto salos pakrantes ir ilgainiui tapo šios salos simboliu.

Longerhead vėžlys Zakinte
Longerhead vėžlys Zakinte

Kartais Zakintas tituluojamas ne tik meilės, bet ir kvapų sala. „Galiu tik patvirtinti, kad taip ir yra. Man asmeniškai sala asocijuojasi su įvairiausių kavos gaminimo rūšių kvapais ir tas tradicijas vietos gyventojai, matyt, išlaikė dar nuo venecijiečių valdymo laikų. Net kolegos Zakinte sako – mes esame didžiausi kokybiškos kavos gerbėjai tarp visų graikų, todėl ir atvykusius jie ragina karštą dieną atsigaivinti Frappe zakintišku stiliumi“, – pasakoja D. Strumskienė.

Zakintas idealiai tiks tiems, kurie kelionės metu vietoves mėgsta tyrinėti savarankiškai. Vienas iš būdų atrasti Zakinto salą, pasiplaukioti aplink ją jachtomis ar laivais, pakrantes galima pažinti ir vis labiau populiarėjančiomis irklentėmis. „Salą skalaujantis ramus vanduo leidžia užsukti į urvus, aplankyti uolas ir tyrinėti laukinius paplūdimius, į kuriuos nepateksite jokiu sausumos keliu“, – pataria „Itaka“ kelionių ekspertė.

Keliaukite į Zakintą

Keliaukite į Tasą

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter