phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

6 ryškios Naujųjų Metų sutiktuvių Madeiroje tradicijos

6 ryškios Naujųjų Metų sutiktuvių Madeiroje tradicijos: nuo fejerverkų šou iki jaukių mugių
Daiva Strumskienė

Daiva Strumskienė
Direktoriaus pavaduotoja
2023-10-12 | #Madeira

6 ryškios Naujųjų Metų sutiktuvių Madeiroje tradicijos: nuo fejerverkų šou iki jaukių mugių

Metams einant į pabaigą, nenumaldomai pradeda artėti gražiausios žiemos šventės. Kūčias ir Kalėdas vis dar labiausiai įprasta praleisti su šeima namuose, bet Naujųjų Metų sutiktuvės vis dažniau tampa puikia proga leistis į kelionę ir ateinančius metus pasitikti turiningai ir unikaliai. Viena iš lietuvių pamėgtų krypčių naujųjų sutiktuvėms – Madeira, pristatome unikalias šios salos naujametinės tradicijas.

1-a tradicija: Guinnesso rekordų knygos verti fejerverkai
Nors pirmieji fejerverkai Madeiroje buvo paleisti XVIII a., bet šviesa ir ugnis madeiriečių naujuosius metus žymėjo jau nuo XVII a., kai salos gyventojai uždegdavo laužus, kurie visą salą užpildydavo šviesa ir mirgančiomis spalvomis. Nepaisant to, jog galima teigti, kad fejerverkai yra viena universaliausių Naujųjų Metų sutiktuvių tradicijų, vis dėlto, Madeiros fejerija yra verta atskiro paminėjimo.

Naujųjų metų fejerverkai Funšalyje
Naujųjų metų fejerverkai Funšalyje

Kelionių ekspertė Daiva Strumskienė pasakoja, kad salos fejerverkų šou turi apie 30 skirtingų paleidimo vietų: „Fejerverkai leidžiami ne tik iš Funšalio miesto erdvių, bet ir iš vandenyno bei greta esančios Porto Santo salos, taip sukuriant įspūdingus erdvinius fejerverkus. Šie įspūdingi pasirodymai 2006 metais Madeirai pelnė Guinnesso rekordą už didžiausią pirotechnikos pasirodymą pasaulyje.“

2-a tradicija: 12 vietinių razinų
Iš ispaniškos kultūros kilusi 12-os vynuogių tradicija Madeiroje įgavo kitokią, unikalią formą. Pasitinkant naujuosius metus, Madeiroje reikia suvalgyti 12 razinų, kurios turėtų būti sudžiovintos iš vietinių madeirietiškų vynuogių. Valgant razinas, reikia sugalvoti 12 norų ateinantiems metams ir jie turėtų išsipildyti.

3-ia tradicija: pažadus kitiems metams pradėkite dar šiemet
Naujųjų Metų rezoliucijos arba, kitaip tariant, pažadai sau, tapo neatsiejama Naujųjų Metų starto dalimi. „Turint omenyje, kad vienas dažniausių tikslų kitiems metams yra daugiau judėti, pradėti sportuoti, Madeiroje jau 64-tąjį kartą vyksiantis renginys skatina neatidėlioti šių tikslų kitiems metams, o pradėti judėti dar gruodį“, – pasakoja D.Strumskienė.

Gruodžio 28 dieną salos sostinėje vyksta Volta à Cidade do Funchal – tradicinės Funšalio lenktynės, kuriose yra sukurtos net 7 skirtingos trasos, skirtos vaikams, paaugliams, suaugusiems, taip pat žmonėms neįgaliojo vežimėliuose. Nerimaujantys dėl savo fizinės būklės gali pasirinkti ne bėgimo, o pasivaikščiojimo maršrutą. Ne veltui sakoma, kad kaip bus palydėti senieji metai, tokie bus ir naujieji. Tad Madeiroje galima užsitikrinti aktyvų metų finišą.

Tradicinės lenktynės Funšalyje
Tradicinės lenktynės Funšalyje

4-ta tradicija: metų finišas aukšta nata
Kelionių ekspertė pasidalijo žinia, kad Madeiros valdžia salos gyventojams ir svečiams kasmet dovanoją įsimintiną Naujųjų Metų dovaną: Madeiros orkestro pasirodymą, rengiamą salos uoste.

„Tai unikalus klasikinės muzikos pasirodymas, kuris yra toks užburiantis, kad patiks net ir tiems, kurie įprastai savęs nelaiko klasikinės muzikos gerbėjais“, – rekomenduoja D.Strumskienė.

5-ta tradicija: sėkme nešantis karališkasis pyragas
Nepaisant to, kad karališkasis pyragas (port. bolo rei) yra glaudžiai susijęs su krikščionybe ir Jėzaus gimimo minėjimu, šis skanėstas valgomas ne tik per Kalėdas, bet ir per Naujuosius Metus, kaip unikalus sėkmės simbolis. Karūnos formos pyragas būna įdarytas riešutais, džiovintais vaisiais, razinomis ir užpiltas cukruotais vaisiais bei cukraus pudra. Visa tai simbolizuoja dovanas, kurias trys karaliai įteikė gimus kūdikėliui Jėzui: auksinė pyrago pluta simbolizuoja auksą, cukruoti ir džiovinti vaisiai – mirą, o saldus pyrago aromatas – smilkalus.

„Bet šis pyragas turi dar du svarbius elementus. Jame būna įkepama džiovinta pupa ir dar kokia nedidelė, nevalgoma smulkmena, simbolizuojanti dovaną. Šie du ingredientai įmaišomi į tešlą, tad pyragui iškepus, nebėra matomi. Pyragą supjausčius ir pasidalinus gabaliukais, prasideda sėkmės burtas: žmogus, radęs savo pyrago gabalėlyje dovaną simbolizuojantį niekutį, visus ateinančius metus bus lydimas sėkmės. Na, o tas, kuris pas save ras pupą privalės iškepti bolo rei pyragą kitų metų šventėms“, – pasakoja D.Strumskienė.

<i>Bolo rei</i> pyragas
Bolo rei pyragas

6-ta tradicija: širdžiai mieli žiemos švenčių elementai
Nors Madeiroje galima patirti unikalių vietinių papročių, vis tik svarbu paminėti, kad čia tikrai surasite ir jau pamėgtų, gerai žinomų žiemos švenčių tradicijų. Visa sala būna padabinta užburiančiomis kalėdinėmis lempučių dekoracijomis, tuo ypatingai išsiskiria Ponta do Sol miestelis.

Madeiros miestuose vyksta jaukios šventinės mugės, kurios kupinos ne tik pirkinių, bet ir pramogų. Tad Naujieji Metai Madeiroje, nors ir egzotiški, bet jaukūs.

Keliaukite į Madeirą

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter