phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Povilas pasidalijo patarimais apie žygius Madeiroje

Žygeivio Povilo Rudinskio patarimai apie žygius Madeiroje: kaip pasiruošti ir ką aplankyti
Povilas Rudinskis

Povilas Rudinskis
Žygeivis
2023-11-14 | #Madeira

Žygeivio Povilo Rudinskio patarimai apie žygius Madeiroje: kaip pasiruošti ir ką aplankyti

Madeira jau kurį laika yra viena mėgstamiausių Lietuvos keliautojų atostogų krypčių. Čia atvykę vieni renkasi ramų poilsį paplūdimiuose, kiti leidžiasi į turiningas salos ekskursijas į cukranendrių perdirbimo fabriką ar vietinių gėrimų daryklas, o kiti saloje ieško aktyvaus laisvalaikio galimybių. Madeira tam – itin dėkinga sala. Patyręs žygeivis Povilas Rudinskis dalijasi savo patirtimi ir patarimais tiems, kurie dar tik planuoja leistis į žygius Madeiroje.

Visą Madeirą kirto per keturias dienas
Povilas šių metų pavasarį nužygiavo per visą Madeirą iš vakarų į rytus. Jo žygio maršrutas tęsėsi 112 kilometrų. Svarbu paminėti ne tik atstumą, bet ir reljefo pokyčius, žygio metu sukilimas siekė 5814 metrų, o nusileidimas 5793 metrus. Įdomu tai, kad keliaudamas po salą kovo mėnesį, savo žygio metu jis kirto ir „Žvaigždžių karų“ filmavimo aikštelę.

Nors pats Povilas savo žygį įveikė vos per keturias dienas, bet kitiems pataria, kad nors Madeira ir nedidelė sala, bet dėl kalnų keliaujant tiek pėsčiomis, tiek automobiliu pasiekti įvairias vietas užtrunka, todėl norint tinkamai ištyrinėti salą vertėtų čia praleisti daugiau nei savaitę.

Madeiros ypatybės gali nustebinti ir patyrusius žygeivius
Madeira yra vulkaninės kilmės sala įsikūrusi Atlanto vandenyne. Povilas pasakoja, kad šios dvi detalės lemia tai, kad žygiai šioje saloje gali būti kitokie nei esate įpratę.

„Sala yra vulkaninės kilmės, tad nors nedidelė, bet turi ganėtinai aukštus kalnus, o tai reiškia, kad įkalnių statumas yra didelis. Taip pat visoje saloje gausu slėnių, todėl dažnai pasitaiko, kad norint nueiti net ir nedidelį atstumą, tenka nemažai kilti ir nemažai leistis. Tačiau svarbu pabrėžti, kad saloje yra ir tunelių ir levadų (drėkinimo kanalų), jų pagalba galima nesunkiai apeiti statesnį kalną“, – pataria žygeivis.

Jis taip pat priduria, kad kadangi sala yra Atlanto vandenyne, tai, kartu su kalnais, sukuria ypatingą klimatą: kalnuose stiprūs vėjai, dažnai pasitaikantis rūkas, kartais pasitaikantys krituliai, persipinantys su šiluma sukuria vėlyvo pavasario efektą.

P. Rudinskio nuotrauka Madeiroje
P. Rudinskio nuotrauka Madeiroje

Visų pirma – susiplanuokite garderobą
Kelionių organizatoriaus „Itaka“ atstovė Daiva Strumskienė pritaria Povilui dėl pavasario efekto, ir primena, kad Madeira netgi yra vadinama amžinojo pavasario sala, nes tokio tipo temperatūra čia laikosi visus metus.

„Amžinas pavasaris yra tobulas pasirinkimas aktyvaus laisvalaikio mėgėjams. Madeira žygiams tinkama visus metus, nes žiemą čia nėra per šalta, o vasaros nėra alinančiai karštos. Taigi leistis į žygius čia galima 365 dienas per metus“, – rekomenduoja kelionių ekspertė.

Tiesa, toks pavasariško tipo oras reikalauja specialaus aprangos pasirinkimo. Povilas kaip salos klimato ypatybes išskiria tai, kad nors žiemos ar vasaros temperatūros labai stipriai nesiskiria, bet klimatas, vėjai ir krituliai dar labai priklauso ir nuo salos pusės: pietinė dalis sausesnė ir šiltesnė nei šiaurinė.

„Kalnuose dažnai pasitaiko ir rūkas, todėl visai tikėtina, kad pradėjus žygį saulėtame ir šiltame ore, ant kalno jūsų lauks maloni vėsa ar net lietus. Todėl išėjus į kalnus rekomenduočiau pasiimti striukę ar apsiaustą nuo lietaus ir įsimesti šiltesnį rūbą, nes, einant kalnų keteromis, temperatūra gali nukristi iki kelių laipsnių“, – perspėja Povilas.

Madeiros kalnai
Madeiros kalnai

3 daiktai, kuriuos verta pasiimti su savimi
Planuojant žygį Madeiros kalnuose, Povilas išskiria dar 3 daiktus, kurie žygį pavers saugesniu ir patogesniu:

Kremas nuo saulės: „Labai svarbu turėti arba kremą nuo saulės, arba rengtis rūbais, kurie dengtų kuo daugiau kūno. Tiek vasaros, tiek žiemos metu saulė yra ganėtinai intensyvi, o kalnų viršūnėse šešėlio beveik nėra“.

Žibintas ant galvos: „Labai svarbu turėti žibintą ant galvos. Ypač žiemos metu reikėtų prisiminti, kad saulė pradeda leistis apie 20 val., o ir nusileidžia gana greitai. Kalnuose likti be šviesos tikrai nesinorėtų. Žibintuvėlis taip pat yra naudingas einant tuneliais, kuriuose dažnai būna aklina tamsa, slidu ir siaura.“

Žygeiviškos lazdos: „Neprivalomos, bet tikrai rekomenduotinos, nes gali padėti išvengti traumų ir palengvinti žygį. Ypač slidu gali būti palijus kalnuose, tad papildoma atrama tikrai pravers.“

Geras maršruto pasirinkimas – pusė darbo!
Prieš leidžiantis į žygį, labai svarbu tinkamai išsirinkti savo galimybes ir norus atitinkantį maršrutą. D.Strumskienė pabrėžia, kad Madeira šiuo klausimu itin dėkinga: „Saloje suskaičiuojami 454 skirtingi žygių maršrutai, tad sau tinkamiausią čia tikrai išsirinks kiekvienas. Maršrutai čia pritaikyti ir pasivaikščiojimams, ir bėgimui, ir važiavimui dviračiais ar neįgaliųjų vežimėliais.“

Povilas dalijasi asmenine patirtimi, kad dauguma maršrutų, ypač oficialių, yra atviri, tačiau kartais pasitaiko, kad, pavyzdžiui, vyksta kelių statybos darbai, bet tai retas atvejis, todėl dėl to jaudintis nereikėtų.

„Takų ir maršrutų yra labai daug, todėl galima lengvai keisti savo pasirinktą kelią, tai patogu daryti naudojantis maps.me arba mapy.cz programėlėmis. Dar dėl maršrutų visada galima bandyti pasiteirauti „Facebook“ grupėje „Madeira Island – Solo Travellers“, – rekomenduoja Povilas.

Praia de Ribeira da Janela
Praia de Ribeira da Janela

Patarimai, ką pamatyti būtina, o ką galima ir praleisti
Kirtęs visą Madeirą, Povilas turi rekomendacijų, kas, jo nuomone, yra šiek tiek pervertinta: „Man asmeniškai pervertintas pasirodė Porto Moniz miestas, kuris yra šiaurės vakaruose, čia gražu, bet labai stipriai nuo kitų miestelių nesiskiria. Taip pat nelabai verta važiuoti aplankyti Cascata dos Anjos – krioklio, kuris teka ant kelio. Nuotraukose atrodo gražiai, bet realybėje nuvilia.“

Povilas taip pat dalijasi ir rekomendacijomis, ką aplankyti būtina: „Praia de Ribeira da Janela uolos išties atrodo įspūdingai, taip pat būtina nuvykti į Fanal mišką ir užlipti į Pico Ruivio viršūnę. Ne veltui šiemet Maderoje buvo filmuojama nauja „Žvaigždžių karų“ dalis, tai tik įrodo, kad saloje vietovės yra išskirtinės ir nepanašios į nieką kitą pasaulyje.“

Keliaukite į Madeirą

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter