phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Kelionė į Madeirą 2024-aisiais: kurį metų laiką pasirinkti?

Kelionė į Madeirą 2024-aisiais: kurį metų laiką pasirinkti?
Daiva Strumskienė

Daiva Strumskienė
Direktoriaus pavaduotoja
2023-12-21 | #Madeira

Kelionė į Madeirą 2024-aisiais: kurį metų laiką pasirinkti?

Madeiros sala dėl savo visus metus dominuojančio švelnaus klimato vadinama amžinojo pavasario sala, vis dėlto, kelionei į šią salą verta apsvarstyti skirtingus metų laikus, nes kiekvienas iš jų gali pasiūlyti šį tą ypatingo. Kelionių ekspertė Daiva Strumskienė dalijasi įžvalgomis ir rekomendacijomis, apie visų metų laikų ypatybes Madeiroje.

Pavasaris: Madeiros vizitinė kortelė – gėlių festivalis
Bene ryškiausias Madeiros metų įvykis – tai spalvotasis ir kvapusis salos gėlių festivalis, kuris prasideda gegužės pradžioje ir trunka bene visą mėnesį. Festivalis prasideda nuo tradicinės gėlių parodos, kurioje Madeiros gyventojai pristato savo užaugintas gėles, o gražiausių žiedų augintojai – apdovanojami. Greta parodos veikia ir gėlių turgus, tad salos gyventojai ir svečiai gali grožėtis žiedais ne tik renginyje, bet ir parsinešti jų į namus.

D.Strumskienė pasakoja, kad šis turgus yra ypatinga patirtis: „Turguje išvysite ne tik pačius įvairiausius gėlių žiedus, bet ir unikaliais regioniniais kostiumais pasipuošusius pardavėjus, kurie taip pristato ne tik gėles, bet ir salos istoriją“, – sako kelionių ekspertė.

Didysis gėlių paradas Avenida do Mar alėjoje – bene ryškiausias ir kvapniausias festivalio įvykis – kuriame žygiuoja šimtai dalyvių, pasidabinusių gėlėmis puoštais kostiumais. Eisenoje netrūksta ne tik gėlių, bet ir muzikos bei šokių, šis paradas tampa tikrų tikriausiu pavasario festivaliu.

Madeiros gėlių festivalis
Madeira kiekvieną sužavi savo vaizdais

Vasara: sezono atidarymą žymintis Atlanto festivalis
Vasara Madeiroje taip pat turi ryškių akcentų. Vienas iš jų – Atlanto festivalis, kuris žymi vasaros atidarymą, trunkantį visą birželio mėnesį. Šią šventę sudaro trys pagrindinės dalys: Madeiros muzikos festivalis, tarptautinis fejerverkų konkursas ir orkestrų pasirodymai.

D.Strumskienė atkreipia dėmesį, kad jei norite patirti tikrąjį Atlanto festivalį, tuomet savo kalendoriuje pasižymėkite birželio 1, 8, 15 ir 22 dienas. „Būtent šeštadieniais atsiskleidžia įspūdingiausi Atlanto festivalio vaizdiniai. Šiomis dienomis vyksta tarptautinio fejerverkų konkurso pasirodymai, kurie dangaus skliaute apjungia pirotechnikos naujoves ir pažangą bei savo kūrybingumą. Tai lyg savotiška repeticija prieš vieną įspūdingiausių Naujųjų metų sutikimo reginių – šventinius fejerverkus gruodžio 31-ąją Funšalio krantinėje“, – pasakoja D.Strumskienė.

Vynuogių derliaus šventė
Vynuogių derliaus šventė

Ruduo: vynuogių derliaus šventė
Vasarai atėjus į pabaigą, rugpjūčio 25-ą dieną, Madeiroje prasideda žymusis vyno festivalis. kuris apjungia tradicijas, kultūrą ir etnografiją. D.Strumskienė atkreipia dėmesį, kad šiame renginyje svarbiausia ne pats vynas, o Madeiros salos vynuogininkystės paveldas, o greta to, nuo rugpjūčio 25-os iki rugsėjo 15-osios saloje taip pat minimos folkloro dienos.

„Renginio metu siekiama atskleisti Madeiros vyno istoriją ir tradicijas, todėl skirtingose salos vietovėse vyksta įvairios pramogos: vynuogių trypimo demonstracijos, vyno gamybos procesų edukacijos, ekskursijas po vyno rūsius. Rugsėjo 7, 8, 14 ir 15 dienomis vyks ypatingi koncertai Madeiros vynuogynuose. Tad kalendorinės vasaros pabaigtuves ir rudens pasitikimą tikrai praskaidrins šios autentiškos ir išskirtinės patirtys, kurių nevalia praleisti“, – rekomenduoja D.Strumskienė.

Žiema: Rekordų knygos vertos Naujųjų metų sutiktuvės
Nepaisant amžinojo pavasario salos pravardės, žiemos mėnesiais Madeiroje tikrai surasite ir kalėdinių švenčių atributų. Gruodžio mėnesį visa sala būna padabinta užburiančiomis kalėdinėmis lempučių dekoracijomis, tuo ypatingai išsiskiria Ponta do Sol miestelis. Madeiros miestuose vyksta jaukios šventinės mugės, kurios kupinos šventinių mugių bei pramogų.

Vis dėlto, ryškiausias žiemos švenčių akcentas Madeiroje tai ypatingi fejerverkai ir fejerijos pasirodymai. Kelionių ekspertė D.Strumskienė pasakoja, kad salos fejerverkų šou turi apie 30 skirtingų paleidimo vietų: „Fejerverkai leidžiami ne tik iš Funšalio miesto erdvių, bet ir iš vandenyno bei greta esančios Porto Santo salos, taip sukuriant įspūdingus erdvinius fejerverkus. Šie įspūdingi pasirodymai 2006 metais Madeirai pelnė Guinnesso rekordą už didžiausią pirotechnikos pasirodymą pasaulyje“.

Keliaukite į Madeirą

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter