phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Įkvepianti pažintis su JAV: Kalifornija, Nevada, Arizona

Įkvepianti pažintis su JAV: Kalifornija, Nevada, Arizona
Martina Ovsianikova

Martina Ovsianikova
Kelionių vadovė
2022-10-21 | #Pasaulis

Įkvepianti pažintis su JAV: Kalifornija, Nevada, Arizona

Ne veltui yra sakoma, kad JAV - neribotų galimybių šalis, nuo seno viliojanti viso pasaulio nuotykių ieškotojus. Ji tokia plati ir įvairi, jog ten tiesiog negali būti nuobodu! Čia patys ypatingiausi pasaulyje tiek gamtos, tiek žmogaus sukurti kraštovaizdžiai, spalvingų miestų mozaika ir kunkuliuojantis kultūrų katilas. „Kalifornijos žvaigždės“ pažintinė kelionė prasideda nuo ikoniškos, saulėtosios, Ramiojo vandenyno apkabintos Vakarų pakrantės, nusagstytos gyvybingais miestais ir įrėmintos vešlių kalnų...

Kalifornija - turtingiausia, „Auksinė valstija“ - pasitinka plačiai šypsodamasi ir merkdama akį, taip iškart nuteikdama neišdildomiems įspūdžiams. Didžiausias valstijos ir antras pagal dydį JAV miestas Los Andželas - judrus megapolis, išsidriekęs daugiau kaip 1200 km² plote, glostomas švelnaus klimato ir persmelktas etninės kultūros įvairovės, mieste klesti ir ekonomika: čia platus verslų spektras daugybėje sričių bei aktyviausias uostas. Los Andželas - amerikietiškų svajų ir dužusių vilčių miestas, vieni jį dievina, kiti nekenčia... tačiau abejingų jis nepalieka. Ir suprantama, kodėl, juk L.A. - spindinčio Holivudo, pasaulio kino industrijos sostinės, namai. Holivudo pavadinimą žino visi, juk čia sužibo daugybė kino ir muzikos žvaigždžių, kuriami filmai ir muzikos hitai, vyksta kasmetiniai Academy apdovanojimai... Žvaigždėmis nusagstytuose įžymybių alėjos („Walk of Fame“) šaligatviuose ieškojome įamžintų savo favoritų vardų ir tarsi kiekvienas pasijutome garsenybe. Ten pat „Žvaigždžių alėjoje“ puikuojasi impozantiškas Graumano Kinų kino teatras - istoriniai kino rūmai, pirmasis kino teatras, kuriame vyko ir kelios Oskarų įteikimo ceremonijos, ir filmų premjeros. Šie renginiai vėliau išsikėlė į Dolby Teatrą ir kasmet ten vyksta.

M. Ovsianikovos nuotraukos JAV
M. Ovsianikovos nuotraukos JAV

Pasivaikščiojome pasaulinio garso asmenybių pėdomis, pafantazavome, tarsi patys žengtume raudonuoju kilimu prožektorių ir fotografų blyksčių šviesoje, ir, nusiteikę naujiems įspūdžiams, kylame į Beverly Hills prašmatnųjį turtuolių ir įžymybių rajoną su aukštų palmių juosiamomis gatvėmis bei vilomis. Lankomės ir ištaigingoje Rodeo Drive gatvėje, kuri laikoma tarptautinės mados centru, kadangi ten susispietę visų garsiausių pasaulio dizainerių mados namai bei salonai, vitrinose viskas tviska prabanga, o šaligatviuose, vadinamuose „Stiliaus alėja“ („Walk of Style“), garbės lentelėmis pagerbtos mados pasaulio ikonos, apdovanojimus pelniusios už savo darbą, mados ir stiliaus puoselėjimą ir kūrimą. Kai kurie Rodeo Drive pastatai ir įstaigos matyti ne viename garsiame kino filme (pvz.: „Pretty woman“/ „Graži moteris“ su Julia Roberts ir Richard Gere). Netrukus patys atsiduriame... tikroje filmavimo aikštelėje! Atvykstame į vieną garsiausių Holivudo kino kompanijų - Universal Studios. Pažintinė trasa po pačią studiją, iš arti pamatant garsių filmų, serialų, muzikinių projektų filmavimo aikšteles, dekoracijas, rekvizitus, paviljonus su specialiaisiais efektais abejingų nepalieka ir įkvepia naujiems potyriams šios didžiulės kino studijos teritorijoje lankant įvairiausių vaidybinių ir animacinių filmų tematikos ir skirtingo pobūdžio atrakcionus, potyrių ir edukacijų paviljonus, įvairių aplinkų, reiškinių bei efektų sukūrimo ir filmavimo aikšteles bei pramogų gatves. Neapsakomi potyriai!

Apsnūdę Los Andželo savaitgalio rytai lengvai ir be spūsčių nuveda prie Ramiojo vandenyno, į garsiuosius miesto paplūdimius - Santa Monica ir Venice Beach. Venecijos paplūdimys, sutraukiantis milijonus lankytojų kasmet, - tarsi keista, ekscentriška, meniška bei bohemiška kultūrų kryžkelė. Čia lygiagrečiai su erdviu paplūdimiu driekiasi promenada, nusėta įvairiomis parduotuvėlėmis, užkandinėmis, spalvingais pastatais, kurių architektūra akivaizdžiai įkvėpta tikrosios Venecijos - Italijos miesto. Los Andželo Venecijoje yra populiarusis Stipruolių/Raumenų paplūdimys („Muscle Beach“) su atvira treniruoklių sale, kur renkasi atletai pasimankštinti ir, vedami Kalifornijos grožio kulto, saulėje pademonstruoti savo raumenų (ten karjerą pradėjo Arnold Schwarzenegger). Venice Beach rasite ir rekreacijos centrą, krepšinio, teniso, rankinio, tinklinio aikšteles, riedlenčių parką ir dviračių trasas. Promenadoje gausu menininkų, prekeivių ir atskalūnų, radusių čia šiokį tokį prieglobstį tiesiog gatvėje ar paplūdimyje. Deja, yra ir kišenvagių bei priklausomybių turinčiųjų. Venecijos paplūdimys kupinas visko, ko tik keliautojas ar smalsuolis geidžia, matyt, todėl ir yra toks populiarus, nes kiekvienas čia jaučiasi savas. Santa Monica - švarus ir ekologiškas miestas prie Los Andželo. Tai - kurortas su plačiais paplūdimiais ir ikoniškuoju tiltu į vandenyną (pažįstamu iš filmų, serialų ir videoklipų), žyminčiu istorinio kelio „Route 66“ (besitęsusio nuo Čikagos iki Los Andželo) pabaigą. Publika čia taipogi įvairi: daug banglentininkų, jogos mėgėjų, kitų sporto šakų propaguotojų, hipių, garsenybių ir benamių.

M. Ovsianikovos nuotraukos JAV
M. Ovsianikovos nuotraukos JAV

Išaušus giedram rytui, keliaujame į saulės nubučiuotąjį San Diegą, vieną pagrindinių, stebinančių Kalifornijos miestų, pūpsantį visai netoli sienos su Meksika. Istoriškai San Diegas itin reikšmingas, nes būtent jame, iškilus pirmajai europinei gyvenvietei, vėliau užgimė pati Kalifornija. Miestas didžiuojasi puikiu švelniu klimatu apskritus metus, giliomis įlankomis ir uostu, bekraščiais paplūdimiais, nuostabiais parkais, zoologijos sodu, JAV karinio jūrų laivyno baze bei sveikatos priežiūros ir biotechnologijų plėtros centru. Ramus ir atsipalaidavęs San Diegas - išties užburiantis, ne veltui vadinamas „dailiausiu Amerikos miestu“. San Diego senamiestyje gali pajusti puikią istorijos, tradicijų ir modernumo harmoniją, plaukiant laivu uosto įlankoje grožėtis miesto peizažais, Coronado sala ir karinės bazės objektais, pasivaikštant pakrante ir Sea Port Village rajone žavėtis miesto spalvomis ir malonia atmosfera, gėrėtis La Jolla paplūdimiais, skardžiais ir olomis bei ten apsigyvenusių jūrų liūtų ir pelikanų draugija. Žavus San Diegas ir naktį - linksmybėms kviečia gyvas, jaunatviškas ir madingas Gaslamp kvartalas su daugybe barų, restoranų ir naktinių klubų.

Nauja diena - naujas nuotykis. Kelias veda per Mohavių dykumą į vieną konservatyviausių JAV valstijų - Nevadą, vadinamą „sidabrine valstija“. Tikslas – „Nuodėmių miestas“ Las Vegas - tikra blizganti, žėruojanti, viliojanti žmogaus sukurta dykumos oazė, Amerikos pramogų Meka, tarsi atskiras pasaulis JAV. Las Vegasas niekada nemiega, šis akinantis suaugusiųjų miestas-atrakcionas kviečia ir gundo visą parą be išeiginių - 24/7. Miesto dvasią jaučiame šviesų, spalvų, garsų sūkury tiek miesto pagrindinėje arterijoje „Strip“, tiek senosios dalies gatvėje Freeman's Street. Čia begalė pramogų ir atrakcijų: įspūdingi šokantys fontanai prie viešbučio Bellagio, kurio vestibiulis - tikras meno kūrinys ir gyvas egzotinis pasakų sodas. Daugybė pasirodymų, tokių kaip „Cirque du Soleil“; gastrolės po garsiuosius ir prašmatniuosius viešbučius, kurie savo architektūra, interjeru, stiliais ir paslaugomis abejingų nepalieka ir suteikia galimybę tarsi pakeliauti aplink pasaulį: („Venetian“, „Paris Las Vegas“, „Luxor“, „New York New York“ ir kt.); šansas suvilioti „panelę Sėkmę“ lošiant daugybėje Las Vegase įsikūrusių kazino, linksmybės šėlstant miesto naktiniuose klubuose ar bandymai sugerti visą atmosferą grožintis miesto panoramomis su kokteiliu rankoje... Pasidabiname ir neriame į nesibaigiančias efektingojo miesto atrakcijas. Diena ar naktis - jau nesvarbu, juk visi gerai žino - kas nutinka Vegase, lieka Vegase! ;) „Viva Las Vegas“ - tegyvuoja Las Vegas!

M. Ovsianikovos nuotrauka JAV
M. Ovsianikovos nuotrauka JAV

Kitą dieną ateina metas netekti žado stebintis tiek žmogaus, tiek gamtos sukurtais stebuklais. Ten, kur Kolorado upė formuoja ribą tarp Nevados ir Arizonos valstijų, dunkso milžiniška Huverio užtvanka - didingiausia betoninė konstrukcija (prilygstanti 60-ies aukštų pastatui), beprecedentis iššūkis to meto inžinieriams ( užbaigta 1935 m. ir buvo aukščiausia užtvanka pasaulyje). Kaip ir anuomet, taip ir dabar, užtvaka atlieka savo funkcijas: apsaugo Pietinę Kaliforniją ir Arizoną nuo pražūtingų Kolorado upės potvynių. Upė tarnauja laukams drėkinti, aprūpina Los Andželą ir kitus JAV pietvakarių miestus vandeniu bei elektros energija. Šis įstabus statinys yra JAV nacionalinis istorinis objektas, simbolizuojantis Amerikos industrijos galybę ir darbininkų jėgą bei atkaklumą pačiu tamsiausiu Didžiosios depresijos laikmečiu, ir kasmet sutraukia milijonus lankytojų. Palikdami Huverio užtvanką, kertame Arizonos - vienos karščiausių, sausiausių ir įspūdingiausių valstijų - ribą. Arizona - Didžiojo kanjono buveinė. Didysis kanjonas - ko gero žymiausias, didingiausias gamtos kūrinys pasaulyje. Šis gigantiškas kanjonas, kurio istorija prasideda prieš beveik 2 miliardus metų, - nenuginčijamas stebuklas, neaprėpiama platybė, nesuvokiama ir žodžiais nenusakoma didybė... tai pasakiškos uolos, tarpekliai, perėjos, bedugnės ir skardžiai, kuriuos kadais suformavo Kolorado upė ir jos intakai. Giliausias pasaulio kanjonas, kurio didžioji dalis priklauso nacionaliniam parkui, o visas plotas užima arti 5 tūkst. kv. kilometrų. Peizažas pakeri ir užburia, gamtos galia tiesiog pakerta kojas... Kvapą gniaužiantis kraštovaizdis persmelktas ir turtingos vietos kultūros: paslaptimi gaubiamame regione gyvena indėnų gentys, o jų tradicijos ir palikimas suteikia magijos, masina dar labiau. Pamatyti Didįjį kanjoną - tiesiog privaloma kiekvienam, o patirti įspūdžiai tampa nepakartojama ir neišdildoma impresija, raginančia sugrįžti. Kelionės metu Didžiuoju kanjonu žavimasi apžvalgos aikštelėse Vakariniame pakraštyje ties Kolorado upės vingiu. Širdis negrįžtamai apsals grožintis šiuo gamtos šedevru iš paukščio skrydžio perspektyvos alternatyvaus nuotykio - skrydžio sraigtasparniu - metu.

M. Ovsianikovos nuotraukos JAV
M. Ovsianikovos nuotraukos JAV

Lietinga diena Arizonoje vietos gyventojams nuotaikos negadina, jos neaptemdo ir mūsų keliautojams, grįžusiems į Nevadą, kur išvykimo rytą Las Vegase neįprastai lyja. Lietus ir jo padariniai pakoreguoja ne nuotaiką, o kelionės planą. Pagal programą numatytas aplankyti Mirties slėnis, tačiau beveik visi keliai vedantys į šį velniškai dramatišką nacionalinį parką, žemiausią tašką Š. Amerikoje, uždaryti dėl potvynio ir purvyno. Saugumas - svarbiausia, tad leidžiamės atgal į „Auksinę pakrantę“ ir pakeliui patiriame kitų nuotykių, kurių JAV netrūksta. Calico miestas-vaiduoklis (ghost-town) nukelia į XIX a., į kinematografišką vesterno aplinką. Keli likę originalūs pastatai byloja apie spartų miestelio progresą vidury dykumos, kur kadais buvo rasti gausūs sidabro ir kitų naudingų iškasenų klodai. Calico miestelis ir gyventojai klestėjo, be kasyklų-maitintojų turėjo visą reikalingą infrastruktūrą: bažnyčią, mokyklą, banką, viešbutį, paštą ir telegrafą, geležinkelį, salūną, ugniagesių stotį ir t.t. XX a. pr. kritus sidabro kainai rinkoje ir išsekus iškasenų šaltiniams, žmonėms nebeliko nieko kita, kaip laimės ieškoti kitur, o Calico, kaip ir nemažai tokių JAV miestelių, buvo apleistas ir virto miestu-vaiduokliu. Dienai praskriejus ir sugrįžus į Kalifornijos valstiją, „Angelų miestas“ Los Andželas vėl šiltai priima savo glėbin ir dovanoja auksines vakarėjančio miesto panoramas su dangoraižiais ir „Hollywood“ ženklu iš Grifito parko observatorijos kalvos.

M. Ovsianikovos nuotrauka JAV
M. Ovsianikovos nuotrauka JAV

Išaušus rytui laukia sceniška vandenyno pakrantės trasa į jaukią, mielą Santą Barbarą. Pakeliui akis džiugina horizontas, kalnai, žemės ūkio laukai ir vynmedžiai, stebina mistiniai advekcinio rūko reiškiniai. Santa Barbaroje giedra, tvyro atostogų nuotaika. Palmėmis apsodintos alėjos, platus smėlėtas paplūdimys, spalvingomis lemputėmis dekoruotas tiltas į jūrą su tipiško dizaino suvenyrų parduotuvėlėmis bei restoranėliais, klykiančiomis žuvėdromis ir vaizdingais peizažais pakaitina amerikietiškos svajonės įspūdį. Visame mieste išlaikytas vientisas architektūrinis stilius su neaukštais šviesiais namais su arkomis, raudonais stogais, subtiliais fasadais, paryškintais greta augančių egzotiškų krūmų, žydinčių gėlių ir palmių. Vienas įspūdingiausių ir seniausių pastatų mieste (be Santa Barbaros misionierių namų) - Santa Barbaros teismo rūmai. Pastato ispaniškojo kolonijinio stiliaus eksterjeras, interjeras, dekoruotas freskomis, margomis plytelėmis, medžio raižiniais ir metalo dirbiniais, dekoratyviais balkiais, arkiniais koridoriais, įspūdingais šviestuvais ir sietynais tiesiog sužavi, o meniški spiraliniai laiptai nuveda į bokštą su laikrodžiu, iš kur visa Santa Barbara spindi kaip ant delno. Neįtikėtina, bet šis istorinis, senovinis pastatas aktyviai veikia pagal paskirtį - čia kasdien nagrinėjamos įvairaus pobūdžio bylos, vyksta santuokos ceremonijos ir kitokie juridiniai procesai, tvirtinami įvairūs dokumentai ir skelbiami nuosprendžiai. Santa Barbara tvarkinga, stilinga, prabangi, čia gyvena vieni turtingiausių Kalifornijos gyventojų. Po šio rojaus kampelio riedame žavia ir vaizdinga Malibu pakrante, besitęsiančia 21 mylią ir nusagstyta prašmatniais vasarnamiais, garsenybių vilomis ir romantiškais smėlio paplūdimiais, kur madingi ir aktyvūs saulės ir vandens sporto mėgėjai leidžia savo nerūpestingas dienas. Ši nepaprasta, turininga, įvairi, vaizdinga ir įspūdžių kupina pažintis su dalele svajonių Amerikos - tarsi kerai, burtažodis, pavirtęs tvirtu pažadu sugrįžti dar ne kartą.

Keliaukite į JAV

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter