phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Po trejų metų pertraukos - tiesioginis skrydis į Zanzibarą

Po trejų metų pertraukos - tiesioginis skrydis į Zanzibarą
Martina Ovsianikova

Martina Ovsianikova
Kelionių vadovė
2022-11-03 | #Zanzibaras

Po trejų metų pertraukos - tiesioginis skrydis į Zanzibarą

Pirmadienio rytą iš Vilniaus oro uosto pakilo lėktuvas, kuris būrį poilsiautojų išskraidino tiesiai į už daugmaž 7000 kilometrų esantį egzotiškąjį Zanzibarą. Ši kelionė truko 12 valandų ir jos metu įvyko vienas, iš anksto suplanuotas nusileidimas, lėktuvo kuro papildymui. Tai pirmasis tiesioginis skrydis į šią salą po trejų metų pertraukos.

Pastarąjį kartą skristi iš Vilniaus tiesiai į Zanzibarą buvo galima 2019 metais. Pandemijai sumaišius kelionių planus ši kryptis kurį laiką nebuvo organizuojama, bet dabar, po trejų metų pertraukos vėl sugrįžta. Šį žiemos atostogų sezoną yra numatyti dar 7 tiesioginiai skrydžiai.

ITAKA kolektyvas išlydi pirmojo skrydžio keleivius
ITAKA kolektyvas išlydi pirmojo skrydžio keleivius

Zanzibaro sala kupina ne tik egzotikos, bet ir istorijos. Salos reikšmė prekybos žemėlapyje prasidėjo dar XV amžiuje, kuomet pirkliai, ieškantys pigesnio ir patogesnio prieskonių kelio vandeniu, ėmė naršyti Indijos vandenyną. Stiprų impulsą prieskonių paplitimui suteikė Vasko da Gamos ekspedicijos išsilaipinimas Zanzibare. Ši sala tapo prieskonių sala ir dėl patogios savo lokacijos ir dėl to, kad salos klimatas buvo tinkamas prieskonių plantacijoms.

Zanzibare gide dirbanti Martina pasakoja, kad dar ir šiandien prieskoniai yra ryški salos vizitinė kortelė: „Saloje auginama ciberžolė, imbieras, cinamonas, čili, muskato riešutai, juodieji pipirai ir vanilė. Visi šie prieskoniai juntami ir Zanzibaro virtuvėje. Pavyzdžiui, tradicinis patiekalas Pani Puri yra maži tuščiaviduriai kiaušinio formos traškučiai, užpildyti bulvėmis ir avinžirniais bei prieskoniais ir pamerkti į prieskoninių žolelių užpilą.“

M. Ovsianikovos nuotraukos Zanzibare
M. Ovsianikovos nuotraukos Zanzibare

Saloje egzotiški ne tik jos virtuvės skoniai, bet ir gyvūnai gamtoje. Čia galima sutikti įvairių faunos atstovų: sausumos ir jūros vėžlius, žydrąją antilopę, afrikinę civetą, dėmėtąją genetą, afrikines pusbeždžiones. O, pavyzdžiui, raudonieji kolobai yra būdingi tik Zanzibarui, jų nepamatysite niekur kitur pasaulyje.

Vis dėlto, ryškiausi šioje saloje – žmonės. Martina pasakoja, jog jie vaišingi, mylintys savo kaimynus ir artimuosius bei keliautojus, kuriuos swahili kalba draugiškai, ne piktai, vadina mzungu – baltieji. „Laiko suvokimas Zanzibare kitoks nei Europoje, todėl gyvenimo būdas čia lėtas, tekantis pole-pole (swahili k. – lėtai) principu, palengva, taigi ir užsieniečiai kviečiami atsipalaiduoti ir nustoti skubėti“, – pasakoja Martina.

Jei planuosite kelionę į Zanzibarą, gidė pataria parsivežti prieskonių, kavos, medžio drožinių ar muzikos instrumentų. Ieškantiems ilgaamžių suvenyrų juvelyrikos su tik Tanzanijoje randamu ir labai vertinamu brangakmeniu – Tanzanitu. Tik jie turi būti sertifikuoti. Nesertifikuotus brangakmenius, kaip ir kriaukles, koralus, šviežius vaisius, paplūdimio smėlį ar kitus gyvus organizmus išvežti iš šalies griežtai draudžiama.

Keliaukite į Zanzibarą

Skaitykite daugiau

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter