phone mobile heart Kelionių organizatorius ITAKA Kelionių organizatorius ITAKA Flag of Belarus airplane
>Blogas>

Saugirdo Vaitulionio atostogos Kenijoje

Saugirdo Vaitulionio atostogos Kenijoje: beždžionių policija, safaris ir Maldyvams prilygstantys paplūdimiai
Saugirdas Vaitulionis

Saugirdas Vaitulionis
„Elle Men“ redaktorius, renginių organizatorius
2024-02-08 | #Kenija

Saugirdo Vaitulionio atostogos Kenijoje: beždžionių policija, safaris ir Maldyvams prilygstantys paplūdimiai

Kol Lietuvą vis dar kausto sniegas ir kitos žiemos žabangos, vos per kiek daugiau nei 10 valandų galima nusigauti į saulėtąją Keniją. Ten susiruošė ir vyrams skirto žurnalo „Elle Men“ redaktorius, renginių organizatorius Saugirdas Vaitulionis.

„Kiekvieną sausį, nurimus šventiniam darbų maratonui, stengiamės pabėgti nuo žiemos ir atgauti jėgas bei pasikrauti vitamino D – jo geriausia gauti ten, kur nuostabi saulė. Todėl šiemet, kai tik sužinojome, kad jau yra pirmas tiesioginis skrydis iš Lietuvos į Keniją, pačiu pirmu „Itaka“ reisu iškeliavome ten, kur šilta, kur nuostabus ir vienas balčiausių pasaulyje paplūdimių bei maloniai šiltas Indijos vandenynas“, – pranešime spaudai sako S. Vaitulionis.

Puikus aptarnavimas – amžinai žaliuojančios gamtos apsuptyje
Kenija – rytų Afrikoje esanti valstybė, įsikūrusi Indijos vandenyno pašonėje ir garsėjanti savo gamta bei nacionaliniais parkais. Tačiau šioje šalyje apsilankęs pašnekovas įvardija ir daugiau jos privalumų.

„Afrikoje esu ne pirmą kartą – pernai iš kaimyninės Lenkijos lankiausi Madagaskare, į kurį nuvykti svajojau jau seniai ir kur man be galo patiko. Tad ir Kenijoje tikėjausi kažko panašaus. Vis dėlto, pastaroji šalis mane nustebino ne tik gamta, bet ir viešbučio svečių aptarnavimo lygiu, kuris – kur kas geresnis nei Madagaskare: darbuotojai – itin paslaugūs, geranoriški, ir absoliučiai visi kalba angliškai. Kenija pagrįstai laikoma bene vakarietiškiausia Afrikos dalimi“, – tikina S. Vaitulionis.

Nepakartojamą kelionės patirtį taip pat papildo nuostabiai balti, Maldyvams prilygstantys paplūdimiai, aksominis ir šiltas bei maloniai drėkinantis oras. Kenija yra ties pusiauju, toje pačioje geografinėje platumoje kaip Seišeliai, Maldyvai ar Balis, todėl čia yra vieni gražiausių Afrikos žemyno paplūdimių. Kokosinių palmių miškų apsuptas Diani paplūdimys, šalia kurio buvo apsistojęs keliautojas iš Lietuvos, – nepriekaištingo balto smėlio ruožas, kurį koraliniai rifai saugo nuo smarkaus bangavimo ir sudaro puikias sąlygas nardyti, grožintis spalvingu vandenyno pasauliu.

S. Vaitulionio nuotraukos Kenijoje
S. Vaitulionio nuotraukos Kenijoje

Poilsiautojų saugumu rūpinasi ir… beždžionių policija
Nerimaujančius dėl saugumo S. Vaitulionis ramina, teigdamas, kad, nors šalis – labai egzotiška ir stebinanti, jis visą laiką jautėsi saugiai, tiek viešbutyje, tiek ir paplūdimyje.

„Kiekvienas Kenijos viešbutis pasižymi tinkama apsauga, ir visos kelionės metu jautėmės užtikrintai bei saugiai. Net ir būnant paplūdimyje, kai prie tavęs artėja įkyresni vietiniai prekiautojai ar kiti prašalaičiai, viešbučio apsaugos darbuotojai pasirūpina keliautojų ramybe, saugumu ir „akimirksniu prisistato“, – sako Kenijoje apsilankęs lietuvis.

Viešbutis, kuriame buvo apsistojęs S. Vaitulionis, išsiskiria ir kitokio pobūdžio apsauga: čia veikia speciali „beždžionių policija“. Pasak jo, nors beždžionės viešbutyje – draugiškos ir smalsios, jos – taip pat ir padykusios.

„Be įprastų apsaugos darbuotojų, viešbutyje patruliuoja ir „beždžionių policija“ – tvarkos prižiūrėtojai, kurie rūpinasi poilsiautojų ramybe ir prižiūri, kad drąsiausios beždžionės nesugalvotų pasiskolinti banano ar obuolio iš jūsų lėkštės. Užtenka jiems pasirodyti, ir beždžionės neša kudašių“, – juokiasi atostogautojas.

Knygos verti patyrimai safaryje
Kenijoje gimė ne tik safaris, bet ir pats žodis „safari“ – svahili kalba jis reiškia kelionę. Būtent šią išskirtinę pramogą išmėgino ir Afrikoje apsilankęs renginių organizatorius.

„Safaris – vienas ryškiausių kelionės Kenijoje įspūdžių, kuriuos turėtų patirti kiekvienas. Seniai apie jį pasvajodavau. Įsimylėjau laisvėje besiganančias žirafų kaimenes, dešimtimis lakstančius zebrus ir pirmą kartą gyvenime laisvėje, o ne už zoologijos sodo grotų išvydau liūtę, dargi ir savo nasruose gabenančią jauniklius. Net ir mūsų grupės safario vairuotojas iki šiol nebuvo matęs tokio vaizdo“, – prisimena S. Vaitulionis.

Kartu su bendrakeleiviais safaryje poilsiautojas buvo apsistojęs išskirtiniame viešbutyje, esančiame viduryje Rytų Cavo nacionalinio parko, kuriame ir vyko safaris. Ant aukštų polių pastatytas viešbutis pašnekovui buvo panašus į raganos namelį, o magiškus įspūdžius sustiprino pamatytos apačioje besiganančios antilopės.

„Jau pati nakvynė safaryje, vien dėl įspūdžių, verta aukščiausių įvertinimų. O vakare sėdėti viešbučio terasoje ir klausytis garsų, sklindančių iš tūkstančius kvadratinių kilometrų aprėpiančio nacionalinio parko – jo net galo akimis nematyti, yra kažkas neįtikėtino. Ko gero, girdėjome visus įmanomus gyvius, kurie gyvena šiame parke“, – sako Kenijoje apsilankęs žinomas vyras.

S. Vaitulionio nuotraukos Kenijoje
S. Vaitulionio nuotraukos Kenijoje

Pataria, ką įsidėti į lagaminą
Tiesioginis skrydis, jungiantis Vilnių ir Kenijos miestą Mombasą, trunka kiek daugiau nei 10 val., įskaičiuojant ir trumpą sustojimą Egipte. Nors kelionė ir atrodo ilga, kalbintam žurnalo redaktoriui ji neprailgo.

„Esu daug kartų keliavęs parą ir daugiau, tad tiesioginis skrydis – nuostabi patirtis, kuriai tereikia tik tvarkingai pasiruošti. Su savimi į lėktuvą pasiėmiau knygą, o į telefoną įsirašiau dešimtis žaidimų. Susisuki į pleduką, nusnaudi – tam praverčia kelioninė pagalvėlė, paskanauji užkandžių, gėrimų, ir, žiūrėk, lėktuvas jau leidžiasi. Be to, šalyje puikiai išsivertėme su europietišku purškalu nuo uodų – vietiniai uodai jo baidėsi“, – sako S. Vaitulionis.

Be jau minėtos apsaugos nuo uodų priemonės, būsimiems Kenijos atradėjams jis pataria pasiimti apsauginio kremo nuo saulės, kuri – itin intensyvi net ir apsiniaukusią dieną. Taip pat privaloma įsidėti ir bent vieną adapterį rozetėms: Kenija – buvusi britų kolonija, todėl elektros rozetės – tokios pat, kaip ir Didžiojoje Britanijoje. Galiausiai, svarbu turėti pasą, galiojantį bent 6 mėnesius iki grįžimo į Lietuvą dienos.

Keliaukite į Keniją

arrow-rightarrow-rightclockfacebooktwitter